Info

Socijalni partneri zadovoljni radom Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Socijalni partneri zadovoljni radom Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK – Saradnja socijalnih partnera u Zeničko-dobojskom kantonu nakon oživljavanja socijalnog dijaloga u februaru prošle godine je izuzetno dobra, istakli su svi akteri na press konferenciji nakon 12. redovne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK.

„Tajna uspjeha ove Vlade je upravo kvalitetan socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima. U narednom periodu ćemo učiniti sve da se dijalog dodatno poboljša“, kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Poslodavci su se zahvalili Vladi i premijeru Galijaševiću na učinjenim naporima da se obnovi socijalni dijalog koji je prekinut u mandatu prethodne Vlade 2011. godine.

„Mogu reći na osnovu analiza koje smo radili u Udruženju poslodavaca FBiH da je ovo najuspješnije Ekonomsko-socijalno vijeće koje je iznijelo na svojim dnevnim redovima brojna aktuelna pitanja od značaja za sve socijalne partnere”, kazao je Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK koje djeluje pri Udruženju poslodavaca FBiH.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović rekao je kako su u radu Ekonomsko-socijalno vijeća aktivno sudjelovali svi članovi Vlade, kao i direktori javnih ustanova i privrednih društava, a stavove Ekonomsko-socijalnog vijeća podržavala je i Skupština ZDK.

“I danas je na dnevnom redu bila važna tačka, a to je prednacrt Zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na području FBiH. Vodili smo kvalitetnu raspravu, a sugestije socijalnih partnera bit će uzete u obzir prilikom pripreme prijedloga za kantonalnu Skupštinu”, kazao je Šahinović.

I u Kantonalnom odboru Saveza samostalnih sindikata ZDK zadovoljni su radom ESV-a i odnosima među socijalnim partnerima.

“O svemu razgovaramo i tražimo najmanji zajednički sadržilac u interesu sve tri partnera, što i jeste i suština funkcionisanja ovog “tronošca” kroz Ekonomsko-socijalno vijeće. Ovo je dobar školski primjer načina funkcionisanja socijalnog dijaloga u BiH”, kazao je predsjednik Mirnes Isaković.

Isaković je istakao kako sindikati i poslodavci u ZDK kroz ESV imaju mogućnost da diskutuju o zakonima i mjerama koje donosi federalni nivo, ali da njihove primjedbe ne stižu do federalnih vlasti jer Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH ne radi već 14 mjeseci.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno