Zenica

Smrtovnice upozorenja na žene-žrtve

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Smrtovnice upozorenja na žene-žrtve – U Sarajevu i Zenici u posljednjih nekoliko dana osvanule su smrtovnice sa sadržajem koji upozorava na ubistva žena od strane partnera i bivših partnera.

Smrtovnice govore o problemu femicida na koji je Centar za pravnu pomoć ženama ukazivao još 2011. godine. Centar je pratio krivične postupke na 5 općinskih i 5 kantonalnih sudova u Federaciji BiH.

Od ukupno 17 praćenih slučajeva po kategoriji „Krivična djela protiv života i tijela“, u 14 slučajeva u pitanju je bilo ubistvo, a u 3 nasilničko ponašanje. U preko 64% ovih ubistava žrtve su bile supruge.

Svaki treći optuženi za ubistvo supruge je ranije bio osuđivan za krivična djela Nasilje u porodici i Nasilničko ponašanje učinjeno prema ženi. Ovo je indikativno jer ukazuje na uzročno-posljedičnu vezu prethodnog nasilja i ubistva.

„..prijavimo nasilje nad ženama i djevojčicama prije nego što nasilje eskalira u ubistvo..“

Ovo je samo izvadak iz analitičkog izvještaja, a cijeli tekst možete pogledati ovdje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno