Info

Smog i magla u bh. gradovima, poboljšanje kvaliteta zraka od četvrtka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Smog i magla u bh. gradovima, poboljšanje kvaliteta zraka od četvrtka – Ograničeno kretanje zraka u sarajevskoj i zeničkoj kotlini, kao i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, uzrokovalo je pogoršanje njegovog kvaliteta. Meteorolozi poručuju da nas od sutra očekuju vedrija jutra, a ljekari da se ograniči kretanje kako bi građani izbjegli disajne poteškoće.

Protkelih dana kvalitet zraka ozbiljno je narušen u Zeničko-dobojskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, a razlog su temperaturne inverzije i slaba cirkulacija zraka.

U već pomenutim kantonima i u Lašvanskoj dolini povećane su koncentracije prašine (PM10) i sumpordioksida (SO2), zbog čega su brojni pacijenti imali probleme s respiratornim sistemom. Među bh. gradovima s najlošijim kvalitetom zraka je Zenica, a služba Hitne pomoći u januaru je imala pune ruke posla.

“Zabilježen je porast broja pacijenata s poteškoćama respiratornog sistema, a to su većinom starije osobe hroničari, dok imamo i druge kategorije stanovništva. Poteškoće se ogledaju u otežanom disanju, smanjenju saturacije O2 u krvi, općoj slabosti, visokoj tjelesnoj temperaturi, kašlju i iritaciji očiju”, izjavili su iz Hitne pomoći Zenica te građanima poručili da u proglašenim epizodama pripravnosti ili narušenog kvaliteta zraka što manje izlaze napolje, koriste zaštitne maske ili po mogućnosti borave na planini.

Zeničko izletište Smetovi je, s obzirom na nadmorsku visinu, odlično mjesto za bijeg od smoga i magle koji se u zeničkoj kotlini zadrže do 12 sati, a proteklih dana omiljeno je mjesto Zeničana koji provode slobodno vrijeme u šetnji i druženju.

Enis Omerćić iz Odsjeka za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda u izjavi za Klix.ba je kazao kako se poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu očekuje već sutra.

“Trenutni uvjeti pogoduju ograničenom kretanju zraka zbog temperaturne inverzije, a sve će trajati do 1. februara od kada očekujemo jače strujanje zraka u zeničkoj i sarajevskoj kotlini. Ako struje zraka budu dovoljno jake i budu duže trajale, poboljšanje kvaliteta zraka će biti osjetno i u Tuzlanskom kantonu”, kazao je Omerćić.

U Sarajevu je proglašena epizoda pripravnosti zbog narušenog kvaliteta zraka dok su na području Zenice samo 26. januara na mjernoj stanici Tetovo izmjerene vrijednosti (SO2) iznad 500 µg/m³ četiri sata uzastopno. Međutim, iz Instituta Kemal Kapetanović su izjavili da su koncentracije na ostala dva mjerna mjesta bile niže te da nije bilo uslova za proglašavanje praga uzbune.

“Mjerenja su pokazala da je u Zenici u januaru bila velika zagađenost zraka sumpornim dioksidom i lebdećim česticama PM10, ali je manja u odnosu na rezultate mjerenja prethodne godine. Tome su pogodovali mnogo povoljniji meteorološki uvjeti, a prvenstveno neuobičajeno blaga zima. Maksimalne satne koncentracije sumpornog dioksida u mjesecu januaru kretale su se od 465 µg/m³ na mjernom mjestu Centar do 932µg/m³ na mjernom mjestu Tetovo”, izjavio je za Klix.ba uposlenik Instituta Kemal Kapetanović Halim Prcanović.

U narednim danima prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosnu i Hercegovinu očekuju niže temperature i padavine koje će posebno biti osjetne za dane vikenda kada će temperature biti ispod nule.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno