Info

Smanjenje visokih penzija u FBiH

Insistiraju na smanjenju visokih penzija u FBiH
Insistiraju na smanjenju visokih penzija u FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Smanjenje visokih penzija u FBiH- Savez udruženja penzionera Federacije BiH je stava kako se mora uraditi preračun penzija, najprije onih koje su enormno visoke a nezarađene i time smanjiti nepravda prema starim penzionerima koji su oštećeni postojećim Zakonom o PIO. Zijad Krnjić, direktor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH naglašava kako je preračun moguć.

Zbunjujuća matematika

– Mogu se penzije preračunati, ali vidjet ćemo u kom roku i kako. Tačno je da je postojeći zakon napravio neke devijacije i davno ga je trebalo ispraviti. To je matematika koja bi zbunila sve, ali da uprostim koliko mogu. Za izračun penzije saberu se sve godine ostvarenog staža i dobije se penzijski osnov od 75 posto. A potom se taj iznos množi sa koeficijentom 1,816. Otud i činjenica da su neke penzije veće od plaća – objašnjava nam Krnjić.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, naglašava da bi se preračunom sramno visokih penzija dobilo oko tri miliona KM.

-I taj novac bi se mogao preusmjeriti na povećanje starih penzija, onih koje su 1998. godine smanjene za 39,2 posto. Tada smo prihvatili to smanjenje, jer zemlja je tek izašla iz rata, i smatrali smo da i mi trebamo podnijeti neku žrtvu. Ali dosta je više! Od tada je prošlo 20 godina i vrijeme je da se ta nepravda ispravi. A te visoke nezarađene penzije se moraju dovesti ured – govori nam Rapa.

Naplata duga

Dodaje kako se nada da će novi zakon biti pravedniji. Komentar o Nacrtu zakona o PIO smo zatražili i od Krnjića.

– Nacrt teksta će biti i u Parlamentu FBiH i bit će vremena da se raspravi koja su to najbolja rješenja. Ne treba u sadašnjem trenutku taj nacrt nešto plaho komentirati. Rasprava će teći i vidjet ćemo kakve će biti primjedbe. Mi ćemo raditi kao i do sada, dok se ne uradi nešto efektivno. Recimo, naplati dug za doprinose koji iznosi milijardu i 23 miliona KM. Kada bi se to desilo, mogao bi se namiriti sav deficit u Fondu, ostati solidna rezerva i ne bi bilo rizika za isplatu penzija – kazao nam je Krnjić.

Ko sada može u penziju

– Sa 31. decembrom 2015. nema više prijevremenog penzionisanja. U penziju se može sa 40 godina staža, bez obzira na godine života, ili sa 65 godina života i minimalno 20 godina penzijskog staža. Može se i u invalidsku penziju, a polazna osnova je da je osoba invalid prve kategorije – objasnio nam je Krnjić.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno