Info

Elektronsko glasanje već na lokalnim izborima?

CIK šalje prijedlog Parlamentu BiH
CIK šalje prijedlog Parlamentu BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Elektronsko glasanje već na lokalnim izborima?- CIK je već stupio u kontakt sa više dobavljača opreme za elektronsko glasanje širom svijeta, koji su dali i procjenu koštanja nabavke i instaliranja opreme.

Elektronski način glasanja treba uvesti u izborni proces u BiH, ali je malo vjerovatno da će se to moći realizovati za predstojeće općinske izbore, čak i kao pilot-projekat, izjavio je za Faktor predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Ahmet Šantić.

– Nekoliko je razloga zbog kojih je teško očekivati da elektronsko glasanje bude primijenjeno već na predstojećim lokalnim izborima. Prije svega radi se o nedostatku vremena. Potrebno je prvo da nadležne institucije odluče koji model elektronskog glasanja bi bio u upotrebi. Potrebno je osigurati i sredstva za nabavku opreme, jer u budžetu odobrenom za organizaciju izbora nije predviđena ta stavka. Osim toga, potrebno je provesti proceduru javne nabavke. Kada se počne uvoditi elektronsko glasanje trebat će mijenjati i odredbe Izbornog zakona – pojasnio je Šantić.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut je u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu da se na predstojećim lokalnim izborima elektronsko glasanje primijeni kao pilot-projekat samo u nekim općinama. O ovoj inicijativi bi se trebao izjasniti Zastupnički dom na narednoj sjednici zakazanoj za 17. mart.

Elektronska olovka

– Pilot-projekat elektronskog glasanja ne bi trebao biti primijenjen u okviru predstojećih općinskih izbora, jer bi se time doveo u pitanje njihov legitimitet. Naime, onda bi svako mogao dovesti u pitanje validnost rezultata, bilo u općinama u kojima se glasalo elektronskim putem, ili u onim gdje su izbori obavljeni na klasičan način, jer bi se izborni proces odvijao prema dva modela. Pilot-projekat bi se mogao provesti, recimo, prilikom vanrednih izbora u pojedinim općinama, ili čak organizovanjem simulacije izbora. Međutim, kada se održavaju izbori u cijeloj BiH, bilo lokalni ili opći, onda se na cijeloj teritoriji države mora primjenjivati isti način glasanja – pojasnio je Šantić.

Postoji nekoliko mogućih modela elektronskog glasanja, koji se razlikuju prema opremi koju je potrebno instalirati. CIK je razmatrao model takozvane elektronske olovke, odnosno e-pen.

– Ovakav model uključuje elektronsku olovku, te glasačke listiće koji su odštampani na posebnom papiru. Prilikom glasanja olovka bi praktično fotografisala glasački listić, a onda registrovala koje stranke i kandidati su zaokruženi. Vraćanjem olovke na njeno mjesto te informacije bi se automatski prebacivale u bazu podataka, u kojoj bi se vršilo njihovo sabiranje i nakon zatvaranja biračkog mjesta odmah bi se mogli odštampati rezultati glasanja. Osim toga, ovakav model elektronskog glasanja omogućava da se izvrši provjera, putem uobičajenog brojanja glasačkih listića – dodao je Šantić.

Cijena je tajna

CIK je već stupio u kontakt sa više dobavljača opreme za elektronsko glasanje širom svijeta, koji su dali i procjenu koštanja nabavke i instaliranja opreme. Međutim, kako je posebno naglasio Šantić, svaka od tih kompanija je izričito navela da se o cijeni koju nude ne smije govoriti u javnosti prije nego što se krene u realizaciju projekta, jer se radi o poslovnoj tajni, prijeteći čak i tužbama ukoliko se neka od procijenjenih cijena pojavi u medijima.

Informaciju o uvođenju elektronskog glasanja u izborni proces u BiH, sa svim podacima koje nam je saopćio Šantić, CIK će Parlamentarnoj skupštini BiH dostaviti danas.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno