Zenica

Smanjen prostor za manipulacije i korupciju prilikom zapošljavanja u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH izdao je saopćenje za javnost, u kojem ukazuje na problem korupcije i različite manipulacije prilikom zapošljavanja u javnom sektoru u našoj zemlji.

– Imajući u vidu činjenicu da je najveći broj osoba zaposlen upravo u javnom sektoru, rješavanje problema oko i u vezi sa zapošljavanjem mora biti jedan od prioriteta izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima. Predstavnici SSSBiH na svim nivoima su insistirali da se donesu odgovarajući podzakonski akti kojima će ovo pitanje biti regulisano na odgovarajući način – navodi se u saopćenju.

Ističu da je prvi konkretan korak u tom smjeru, nakon Sarajevskog kantona, napravljen u Zeničko-dobojskom kantonu.

– Vlada kantona ZDK donijela je Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru, kojom se, između ostalog, propisuje obavezu prijema u radni odnos prvorangirane osobe na listi uspješnih kandidata (Uredba-o-postupku-prijema-u-radni-odnos-u-javnom-sektoru-u-ZDK). Iako Uredba ne tretira zapošljavanje u javnim obrazovnim ustanovama i institucijama, jer je to uređeno drugim propisima, odnosit će se na više hiljada radnih mjesta u administracijama kantona, gradova i općina na ovom području – navode iz SSS BiH.

Izrazili su žaljenje što na nivou FBiH i u ostalim kantonima koji su primijenili izmjene i dopune Zakona o radu u oblasti zapošljavanja te što se i dalje poslodavcu ostavlja diskrecijsko pravo da angažira bilo kojeg kandidata s liste uspješnih.

– Nadamo se da će se i na tim nivoima u najkraćem vremenskom roku usvojiti podzakonski akti kojima će se znatno smanjiti prostor za različite manipulacije, korupciju i netransparentnost prilikom zapošljavanja u javnom sektoru – stoji na kraju saopćenja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno