Naše

Slučaj Clexane: ZZO ZDK odgovorio na upit, inicijatori nezadovoljni, traže reakciju ministra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Slučaj Clexane: ZZO ZDK odgovorio na upit, inicijatori nezadovoljni, traže reakciju ministra – Na prijedlog grupe građana, zastupnik u Skupštini Zeničko – dobojskog kantona Senaid Begić (SDP) je krajem novembra na sjednici najvišeg zakonodavnog tijela ZDK podnio inicijativu da se lijek (injekcije) CLEXANE vrati na esencijalnu listu lijekova u našem kantonu.

Zenicablog je o tome pisao NA OVOM LINKU. Petnaestak dana kasnije, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko – dobojskog kantona je poslao zvanični odgovor svim zastupnicima u skupštini povodom inicijative za spasonosni lijek Clexane.

U njihovom dopisu kao jedan od argumenata navodi se:
“Imajući u vidu potrebu korištenja lijeka Clexane i u uslovima kućnog liječenja naročito za tretman stanja dokazane trombofilije u toku trudnoće, prije sedam godina uvedeno je pravo na finansiranje sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja, 15 ampula lijeka Clexane, po principu posebnog odobrenja Ministra zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu sa Odlukom o listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.”
-Ne mogu, a da ne reagujem na ovakav atak na našu inteligenciju, te pasivnost vodećih u ZZO ZDK i njihov stav gdje navode argumente koji baš ništa ne znače trudnicama koje gube bebe, te jedu brašna i soli, da bi 10 mjeseci izdvajale novac za Clexane. Ako nadležni imaju problema sa ciframa, brojkama i novcem koji sam navodila u prvom obraćanju medijima, koju je zastupnik begić pretočio u inicijativu i upit, ilustrovano mogu vidjeti šta predstavlja njihovih refundiranih 15 injekcija za jednu trudnicu sa trombofilijom koja tokom trudnoće ordinira cca 250 injekcija, kaže Lana Jonjić, inicijator i pokretač ove inicijative u ime grupe žiteljki ZDK.
Na fotografiji su injekcije trudnice do 4-og mjeseca. Na lijevoj strani fotografije velikih 15 refundiranih injekcija, dok su na slici desno 73 injekcije čije troškove trudnica sama snosi, napominjem tek 4. mjesec, a ova bitka traje 9-10 mjeseci.
-Ono što u dopisu nisu naveli, a to je ujedno i naš odgovor jeste da se sredstva za Clexane mogu planirati u Finansijskom planu ZZO za 2018. na stavci “lijekovi po posebnom odobrenju” tako da se ta stavka poveća za procjenjenu potrošnju Clexana za sve trudnice ZDK ,sve dok ga Federalno ministarstvo ne stavi na “A” listu ! Kada ga stave na “A” listu biće obavezujuće za ZZO ZDK da bude na esencijalnoj listi ZDK! Ministar zdravstva Dragoljub Brenjo ovu inicijativu može završiti pozitivnim ishodom, jer ta moć je trenutno u njegovim rukama. Već 15 dana pokušavamo doći do termina sastanka sa ministrom i nećemo odustati dok ne shvate da se ovdje radi o malim, novim životima koji trenutno manje vrijede od onih u Sarajevskom kantonu i u RS-u, kaže za Zenicablog Lana Jonjić.
Odgovor ZZO ZDK prenosimo u cjelosti:


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno