Info

Slovenija jedan od najvećih investitora u BiH

Slovenija je jedan od najvećih investitora u BiH
Slovenija je jedan od najvećih investitora u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Slovenija jedan od najvećih investitora u BiH- Slovenija je jedan od najvećih ulagača u Bosnu i Hercegovinu, čak 500 firmi sa slovenačkim kapitalom djeluje na našem prostoru.

Savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi Republike Slovenije Gregor Presker za poslovni portal Akta.ba kaže da je BiH treća zemlja gdje Slovenija najviše investira, odmah iza Srbije i Hrvatske.

Investicije ove države u BiH iznose 480 milijuna eura, što Sloveniju svrstava na peto mjesto stranih investitora u BiH.

“Slovenija je peti partner BiH po vanjskotrgovinskoj razmjeni sa devet posto učešća u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa 2,2 milijarde maraka u prošloj godini. To je po podacima o zemlji trgovine. Ta pokrivenost je oko 52 posto. Po zemlji porijekla, što je bitnije, ta razmjena je 1,5 milijardu maraka i pokrivenost je na 94 posto”, kaže Presker, pojašnjavajući kako Slovenija prepoznaje tržište BiH kao značajno i razvijeno sa puno mogućnosti.

“Po našim procjenama u firmama radi oko 15.000 radnika u BiH. Što se investiranja tiče Slovenija je u BiH investirala više manje u sve sektore industrije i to većinom u mala i srednja poduzeća, a što se proizvodnih pogona tiče, to je najviše metalna industrija, tekstilna i prehrambena. Slovenija je investirala i u financijske institucije i osiguranja, trgovinu, energetiku i telekomunikacije”, ističe Presker.

Kolektor je najatraktivnija firma u metalnom sektoru, pa onda Cimos i ADK. Perutnina u prehrambenom, Bema i Alpina u obućarskom. Atraktivne sa vidika investicija su i NLB, Triglav Osiguranje, Petrol.

“U budućem periodu Kolektor će nastaviti ulaganja, bit će ulagaja u energetiku, konkretno hidroelektrane”, kaže Presker. Smatra da energetski sektor ima puno potencijala i da se dosta firmi interesira za ulaganja, ali kako kaže, na žalost taj sektor nije baš otvoren.

Presker također izražava i svoje žaljenje zbog afere Tuš koja je poljuljala povjerenje bh. građana i gospodarstvenika u firme koje dolaze iz Slovenije.

“Žao nam je što se to dogodilo, uključili smo se u rješavanje problema. Tuš je privatna firma gdje država nema utjecaja. Pozivali smo više puta da se problem riješi, firma je u stečajnom postupku pred bh. sudovima, te riječ dajemo njima”, zaključio je Presker.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno