Info

Prinudna naplata PDV-a

Država dužnicima plijeni stoku, akcije, kuće, slike, penzije, kamate, zakupnine…
Država dužnicima plijeni stoku, akcije, kuće, slike, penzije, kamate, zakupnine…
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prinudna naplata PDV-a- Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prošloj godini je pokrenula postupke prinudne naplate dugovanja za porez na dodatnu vrijednost (PDV) od 151,4 miliona KM, od čega je naplaćeno manje od polovine tog iznosa, odnosno 70 miliona maraka, prenosi CAPITAL.ba

U UIO su istakli da se u postupku prinudne naplate pokušavaju iskoristiti najefikasniji načini, a to je zapljena gotovine ili novca sa računa.

„Međutim, s obzirom da dobar dio dužnika taj novac nema, prelazi se i na zapljenu druge imovine kao što su dužnikova nenaplaćena potraživanja, hartije od vrijednosti i i prava koja su pretvoriva po viđenju ili za šest mjeseci, plate, naknade, nadnice i penzije, materijalna pokretna imovina i imovina u živoj stoci, kamate, prihodi i zakupnine bilo koje vrste, intelektualna i industrijska svojina, nakit, umjetničke slike i antikviteti, nepokretna imovina“, rekao je za poslovni portal CAPITAL.ba načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

UIO od 2012. godine može na zaplijenjenu nepokretnu imovinu registrovati zakonsku hipoteku, ali je i tada dug, kako ističu u UIO, veoma teško naplatiti.

UIO je u protekle četiri godine, od kada im je to zakonom omogućeno, izdala 435 naloga za upis hipoteke u korist UIO na imovini dužnika za namirenje duga u ukupnom iznosu od 137,8 miliona KM. Međutim, tek mali iznos duga je namiren od prodaje nekretnina na kojima ima UIO ima hipoteku, svega 5,8 miliona KM.

„U većini slučajeva, ispred UIO postoje druge državne institucije, banke i slično, što jednu takvu prodaju dodatno otežava“, rekao je Kovačević.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno