Biznis

Slom tržišta sekundarnih sirovina i posljedice po privredu i prirodu BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropsko tržište otpadnog papira i najlona je pod sve većim pritiskom. Trenutno, izuzetno velike količine starog papira na skladištima suočene su sa sve manjim prodajnim mogućnostima. Pad cijena starog papira, koji je trajao cijele godine, u novembru se ponovno intenzivirao. Prodaja starog kartona i novinskog papira bile su najviše pogođene. Situacija će se definitivno pogoršati u narednim mjesecima.

Posljedica toga je da otpadni papir, ranije namijenjen izvozu u Aziju, posebno u Kinu, sada preplavljuje europska tržišta. Procjenjuje se da u Evropi ostaje oko osam miliona tona kartona godišnje, koje je prije trošila Azija.
Osim oštrog pada cijena, kompanije za odvoz otpada suočavaju se i s velikim problemima u prodaji papira i najlona. Skladišta su puna u cijeloj Evropi, a na mnogo mjesta možete dobiti besplatne kontingente starog papira i najlona. Razlog za to je stalni međusobni pritisak susjednih evropskih zemalja.

Azija i Kina planiraju do kraja 2021. skroz zatvoriti uvoz starog papira i folije. To znači godišnje viškove koji ostaju u Europi i slom tržišta, odnosno pretvaranje ovih sekundarnih sirovina u komunalni otpad. Trenutno nije vidljivo nikakvo poboljšanje, naprotiv – na prijelazu u 2020. velik broj tvornica u Evropi odlazi s tržišta, tj. gasi se.

U isto vrijeme, u januaru se očekuje povećanje odvoza sekundarnog otpada za 20 posto zbog novogodišnje prodajne sezone. Prognoze za cijene otpadnog papira i dalje snažno padaju. U decembru se očekuju dvocifreni pad otkupnih cijena, a u januaru bi cijena mogla doseći nulu. Nervoza u evropskoj industriji reciklaže i prerade je vrlo velika.

Stanje u Bosni i Hercegovini nije nimalo dobro, jer se posljednjih mjeseci prekida sa plaćanjem i otkupom sekundarnih sirovina. Skoro svi manji sakupljači su prekinuli rad. Veći sakupljači još opslužuju svoje komitente zbog ugovornih obaveza do kraja godine. Na žalost, operateri ambalažnog otpada uopće ne reagiraju na ovu problematiku i dalje inkasiraju novce od uvoznika i proizvođača.

Postojeće općinske/gradske i regionalne deponije nemaju više dodatnih kapaciteta za prihvat i odlaganje proizvedenog komunalnog otpada u BiH, a kamoli kada se pojave nove količine otpada zbog predstojećeg sloma sakupljanja kartonaže i plastike.

Procjenjuje se da u BiH svake godine 500.000 tona neiskorištenog otpada završi na deponijima ili u prirodi. Neizbježno je unaprijediti sustav upravljanja komunalnim otpadom, na način da se uvedu neke od alternativnih rješenja, po ugledu i praksu zemalja iz okruženja i EU. Otpad će se morati prerađivati i koristiti kao resurs i alternativno gorivo tj. RDF, jer Evropska unija (EU) insistira da se kalorična frakcija otpada ne smije deponirati, već preraditi i iskoristiti kao energent.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno