Zenica

Skupština ZDK prelazi na elektronsko funkcioniranje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština ZDK prelazi na elektronsko funkcioniranje –  Usvajanjem Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) od danas je u tom kantonu u funkciji informacioni sistem “eParlament” tako da će zastupnici u Skupštini ZDK od naredne sjednice glasati elektronski. Sistem integralno pokriva sve procese koji su vezani za rad jedne skupštine – počevši od pripreme sjednice, održavanja… Kroz sistem su omogućeni i različiti vidovi  izvještavnja, slanje različitih izvještaja prema poslanicima, klubovima…

– Sistem je dostupan 24 sata dnevno te mu se može pristupiti sa različitih uređaja – privatnih ili službenih. Zastupnici će u svakom trenutku imati pristup svim materijalima i statistikama – kaže Alem Zekić, direktor IT kompanije “Synergy Soft”, koja je i razvila taj sistem. Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak ističe da će Skupština tog kantona prelaskom na elektronsko funkcionisanje imati mnogo veću transparentnost u radu.

– Imat ćemo pune elektronske evidencije i arhive prisustva, učešća u raspravama te pojedinačnog glasanja po tačkama. To znači da se jača politička i lična odgovornost, transparentnost u radu…Jednostavno, dižemo sveukupnu funkcionalnost Skupštine ZDK – napominje Duvnjak.

Osim tehničkih izmjena izmjenama i dopunama Poslovnika, sekretar Skupštine više neće biti član Kolegija SZDK.

To je, kako je kazao Duvnjak, ionako dominantno političko tijelo te sekretaru, kao državnom službeniku, tu nije ni mjesto. Sekretar je do sada imao i pravo glasanja na sjednicama Kolegija.

– Konačno smo precizno definisali i pitanje imenovanja i razrješenja predsjedavajućeg SZDK, zbog čega je 2012. i prošle godine, da tako kažem, ovdje bila politička kriza. Vodili su se i sporovi pred Ustavnim sudom FBiH. Smatrao sam da, kako bismo zaštili integritet svakog od nas, potrebno jasnije precizirati imenovanje i razrješenje predsjedavajućeg i zamjenika – napominje Duvnjak.

Sjednica Skupštine ZDK je prekinuta nakon usvajanja Izvještaja o radu za 2017. godinu Penzionerskog doma sa stacionarom te Izvještaja o radu Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK za 2017. godinu.

Kolegij Skupštine ZDK zasjedat će sutra te odrediti termin nastavka sjednice, kada će na dnevnom redu biti još nekoliko izvještaja o radu kantonalnih ustanova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno