Zenica

Skupština ZDK odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština ZDK odala počast žrtvama genocida u Srebrenici – Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), članovi Vlade ZDK i gosti, pred današnje zasjedanje redovne, 62. sjednice SZDK, prigodnim su programom odali počast Srebreničanima stradalim u genocidu. Već tradicionalno, redovne sjednice Skupštine ZDK u mjesecu julu počinju sjećanjem na Srebrenicu te sve druge poginule u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine.

Prigodnim recitalima i muzičkim tačkama, učešće u obilježavanju 23. godišnjice od ovog tužnog trenutka u historiji naše zemlje, uzeli su i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović te članovi Kamerno simfonijskog orkestra Zenica, koji su na početku odsvirali i himnu naše domovine. Predsjedavajući SZDK Jasmin Duvnjak pozvao je sve u sali i da učenjem Fatihe ili minutom šutnje odaju počast stradalim Srebreničanima.

– Najvažnija poruka je da afirmišemo kulturu sjećanja, da afirmišemo istinu, a sve u interesu pomirenja te sretnije i sigurnije budućnosti svih nas u BiH – kazao je u svom prigodnom obraćanju predsjedavajući Duvnjak.

On je napomenuo i kako je, na inicijativu SZDK, Vlada ZDK, odnosno resorno ministarstvo obrazovanja, donijelo odluku o dopuni Nastavnih planova i programa te će se po prvi put od školske 2018./2019. godine u školama u ZDK-u izučavati genocid u Srebrenici.

– Smatramo da je ovo institucionalni način borbe da se afirmiše kultura sjećanja i istina – poručio je Duvnjak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno