Nogomet

Skupština NK Čelik: formirana Radna grupa ZA ČELIK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Večeras je Skupština NK Čelika konačno imala kvorum te odžala sjednicu, nakon 14. marta 2014. godine, uz prisustvo 19 članova. Na početku je razmatrano da li će se inicijativa “Za Čelik” uvrstiti kao jedna od tačaka dnevnog reda. No, na veliko razočarenje njenih predlagača ona nije uvrštena u dnevni red. Senad Sarajlić, predsjednik Upravnog odbora NK Čelik prisutne je upoznao sa teškom situacijom u klubu.

– Iskren da budem osjećao sam se usamljeno u ovom klubu, kao da su svi digli ruke od njega. Drago mi je da smo se konačno okupili, te da možemo otvoreno pričati o svim problemima u kojima se Čelik nalazi – kazao je Sarajlić, dodavši:

– Upravni odbor nije popunjen, jer nisam imao nikog ko je iskazao potrebu da se uključi u rad. Dosadašnji članovi su radili na volonterskoj osnovi, a kada je bilo potrebno u klub su donosili vlastita sredstva kako bi pomogli. Budžet od milion maraka koji je Čelik imao u toku godine bio je ogroman napor s obzirom na to u kakvoj se situaciji klub nalazi. Smatram da su igrači oni koji su najviše zakazali s obzirom na to da su im uslovi za rad bili maksimalno obezbjeđeni. Sarajlić je također istakao kako u toku njegovog mandata on nije odlučivao oko dolaska igrača, te da su igrači dolazili isključivo kako je to struka kazala.

Kako je za Zenicablog potvrdio Tarik Ajanović, predstavnik neformalne grupe građana ZA ČELIK, inicijativa nije odbijena, kako su objavili pojedini mediji, nego samo njeno razmatranje nije uvršteno u dnevno red, što oni nisu ni očekivali. 

– Formirana je radna grupa, u kojoj su tri predstavnika Skupštine, Vladan Popović u ime Robijaša i ja. Ta radna grupa od danas ima 20 dana da nas dvojica ostalim članovima predstavimo naš prijedlog Statuta i drugih dokumenata, a na kraju će Radna grupa formirati svoj stav – od tog dana, teče rok od sedam dana da se sazove nova Skupština, koja će glasati o tom zaključku radne grupe, kazao nam je Ajanović. 

On je za naš portal rekao da je i na večerašnjem zasjedanju Skupštine većina članova Skupštine bila za usvajanje novog Statuta, ali je dogovoreno da se ispoštuje procedura. Na sjednici su prezentirani izvještaji o poslovanju za 2013. i 2014. godinu, u kojima je klub poslovao negativno. Minus za 2013. godinu iznosio je 391.315 KM (prihodi 1.113.034, rashodi 1.504.349 KM), a za 2014. godinu minus je 260.482 KM (prihod 1.013.769, rashod 1.292.251 KM).

Dugoročne obaveze kluba su 2.663.426, a kratkoročne 7.793.281 KM. Najveći teret, ipak, predstavlja poreski dug od ukupno oko 4,5 miliona KM. Dug za kamate veći je od glavnice, a klub je ranije podnio zahtjev Poreskoj upravi Fedracije BiH za potpis ugovora za reprogram ovog duga. – Da bismo pristupili potpisu ugovora za reprogram duga sa otpisom kamata, za koji nismo zakasnili, do 31. marta moramo osigurati 120 hiljada KM. To su obaveze za porez iz prošle i ove godine- kazao je v.d. direktor Adnan Nuhagić, koji dodaje da bi, nakon te uplate, za 10 do 15 dana mogli pristupiti potpisu ugovora. Mjesečna rata za poreski dug će biti 20.000 KM, a plaćao bi se narednih narednih 10 godina.

– Nama je problem kolaterala. Poreska više neće potpisati ugovor o otpisu kamate bez garancije da će neko osigurati tih 20.000 KM mjesečno- kazao je predsjednik Upravnog odbora kluba Senad Sarajlić, koji je izrazio bojazan da klub nema novca da plaća rate poreskog tuga, te je moguće rješenje i fuzija s nekim drugim klubom.

– Dotakli smo dno, ali gašenje kluba ne dolazi u obzir- poručio je predstavnik grupe navijača „Robijaši 1988“ Vladan Popović, koji je predložio da se u rješenje problema uključi grad. Skupština je kao zaključak usvojila da će se obratiti Gradskom vijeću i gradonačelniku Husejinu Smajloviću da se uključe u rješenje ovog problema.

Večeras je i delegatima Skupštine prezentiran Statut kojeg su predložili simpatizeri i navijača kluba okupljeni oko Neformalne grupe građana „Za Čelik“, čiji je predstavnik Tarik Ajanović iznio i neke njihove ideje izlaska kluba iz krize. Statut predviđa da svaki član kluba automatski bude član Skupštine te da ima i pravo glasa prilikom izbora klupskih tijela. On je istakao kako iza njih niko ne stoji, nikakva politička stranka ili grupa.

– Naša leđa su „Robijaši“- istakao je Ajanović, koji je dodao da je Statut kluba u skladu s očekivanjima građana Zenice i kapacitetima kluba. Njihove su procjene kako bi klub na ovakav način mogao imati minimalno 800 članova, a prihodi samo od članarina do 200.000 KM. – Naš razvojni plan kluba je vrlo ozbiljan, urađen je na 50 stranica- ističe Ajanović, koji je istako da bi klub za nekih pet godina mogao izići iz krize. Ovo je klub koji mora sva svoja dugovanja vratiti i biti ponos grada, kazao je Ajanović, a ne biti klub „finti“.

(Zenicablog/Avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno