Zenica

Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zenica: Kontinuitet napretka je rezultat predanog rada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U srijedu, 28. februara 2024. godine u IC „Sultan Ahmed Zenica“ održana je druga redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Zenica na kojoj su predstavljeni rezultati rada za proteklu godinu. Skupštini je prisustvovalo 78 delegata koji su dali jednoglasnu podršku Izvještaju o administrativno-finansijskom poslovanju, Izvještaju o vjersko-provjetnom radu, Bilansu prihoda i rashoda za period 01. 01. do 31. 12. 2023. godine, kao i rekordnom budžetu Medžlisa za 2024. godinu. Skupštinom je rukovodilo radno predsjedništvo: Baručija Muris – predsjednik, Adnan ef. Šehić – član i Nihad Durmić – zapisničar.

Izvještaj o administrativno-finansijskom poslovanju Medžlisa predstavio je predsjednik Izvršnog odbora gospodin Besim Begić koji je istakao efikasnost službi koje su u protekloj godini uz rekordne prihode i razhode, protokolisali više od 1000 a izdali više od 1200 dokumenata.

„Najznačajniji prihod Medžlisa je članarina Islamske zajednice putem koje su zabilježena konstantna povećanja prihoda što ukazuje na povjerenje koje džematlije pružaju Islamskoj zajednici ali govori i o angažmanu i odgovornosti naših imama i džematskih odbora na terenu. Sredstva zekata i sadekatul-fitra su realizovana u iznosu od 23,04% više nego u 2022” – istakao je predsjednik Begić.

Uz konstataciju da je infrastruktura džemata veoma dobra i da se konstantno poboljšava kroz adaptacije, renoviranja i rekonstrukcije kojih je u protekloj godini bilo u 29 džemata, istakao je ponos i zahvalnost Islamskoj zajednici što je infrastruktura obogaćena i zgradom na Bilimišću koju koristi Islamski pedagoški fakultet i PPU „Lastavica“.

„Ponosni smo na aktivnosti naših džemata i imama, kojima oni vrše svoju plemenitu misiju a u nama, Skupštini i Izvršnom odboru imaju svesrdnu podrška. Posebnu zahvalnost dugujemo našim džematlijama na pruženom povjerenju u višestoljetno institucionalno organizovanje Islamske zajednice koje se posebno ogleda u plaćanju članarine Islamske zajednice, zato molimo Uzvišenog Allaha da nam podari svako dobro te da nam bude od pomoći u našim poslovima“ – zaključio je Begić.

Predstavljajući Izvještaj o vjersko-prosvjetnim aktivnostima glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica je iskazao zahvalnost predhodnom glavnom imamu u čijem mandatu su realizovane izvještajne aktivnosti. Konstatovao je da Medžlisa iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate na svim poljima svog djelovanja, a da će ovu godinu svakako obilježiti i podmlađivanje kadra u službama obzirom da dvije uposlenice odlaze u penzije. „Prema usvojenom planu za 2023. godinu od strane Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Zenica realizovano je 127 vjersko-prosvjetnih sadržaja od kojih izdvajamo: omladinske tribine u Ensar džamiji, radionice za studente u Studentskom centru, kvartalna posjeta štićenicima Ju Dom Porodica i JU Dom penzionera „Jedan slatkiš jedan osmijeh“, bajramska posjeta OŠ za obrazovanje osoba sa poteškoćama u razvoju, regionalna interaktivna druženja Mreže mladih, sadržaji i aktivnosti odjela za brak i porodicu, ramazanske aktivnosti, manifestacija želja za Resulom, tezkiretnama sjećanja na Hasan ef. Ljevakovića, koncert naja u Islamskom centru, posjeta Kantonalnoj bolnici Zenica koordinatora Mreže mladih i voditeljice Savjetovališta, edukativni sadržaji za odrasle, međureligijska saradnja, itd.“ – istakao je glavni imam.

“U protekloj mektebskoj godini broj upisane djece je 6018 dok je redovnih polaznika 4687. Učača Kur’ana je 3053, a sufaru pohađa 1089 polaznika. Vjeronaukom su obuhvaćeni svi razredi u osnovnim i srednjim školama na području Medžlisa Zenica. Ono što moramo boldirati je procenat pohađanja predmeta islamska vjeronauka. U osnovnim školama pohađa 96,3 % učenika, a u srednim školama 85,6% srednjoškolaca. U osnovnim i srednjim školama angažirano je 79 vjeroučitelja na izvođenju nastave iz predmeta islamska vjeronauka.”

Planom rada za narednu godinu obuhvaćeno je mnoštvo sadržaja, a glavni imam je posebno istakao izradu strateškog plana: “U narednom periodu Medžlis će sačiniti strateški plan rada Medžlisa za period 2024-2028. godinu koji predviđa određene aktivnosti vezane za efikasnije poslovanje Medžlisa i jednostavnije pružanje usluga, te empatični pristup prema korisnicima vjerskih usluga. Ovaj plan podrazumijevat će i infrastrukturne projekte od velike važnosti za Medžlis sa akcentom na ekonomsko jačanje institucije.”

Nakon usvajanja Izvještaja, delegatima i prisutnima su se obratili sabornik Islamske zajednice dr. Ibrahim Šišić, i glavni imam MIZ Maglaj mr. Nevres ef. Hodžić koji su uputili čestitke na predstavljenim izvještajima i realizovanim aktivnostima.

U svečanom dijelu Skupštine, odlukom Izvršnog odbora dodijeljeno je Priznanje Muallim 2023. Edin ef. Muharemoviću – imamu džemata Jastrebac, za postignuti uspjeh u radu na mektebskoj pouci i rezultatima postignutim na takmičenjima, testiranjima i završnim ispitima Medžlisa IZ-e Zenica za 2023. godinu.

Zahvalnica za četrdesetogodišnji doprinos u radu i djelovanje dodiljene su Muhamed ef. Smajloviću, muallimi Mulaimi Omić i muallimi Zemki Nezo. Plaketa Medžlisa Islamske zajednice Zenica za uspješan dugogodišnji rad na promoviranju univerzalnih i islamskih vrijednosti, posebno na ostvarenim rezultatima tokom dvadesetpetogodišnjeg angažmana na poslovima glavnog imama, na čuvanju i razvijanju džemata, Medžlisa Zenica i Islamske zajednice, na njegovanju tradicionalnih vrijednosti, te na odanosti Islamskoj zajednici, ove godine dodijeljena je predhodnom glavnom imamu mr. Jakub ef. Salkici.

U ime laureta, Skupštini se obratila muallima Mulaima Omić: “Naš rad u Islamskoj zajednici danas se formalno završava, ali naša misija koju smo ponijeli sa svojom diplomom i pozivom nikada se neće završiti.”

Osvrnula se i na svoj četvedesetogodišnji rad muallime: “Biti muallima za mene nije značilo biti na poslu u toku radnog vremena. Biti muallima značilo je biti insan, kolegica, biti odgovorna za svoju službu i referate, biti vjetar u leđa mladima, biti oslonac u teškim momentima, biti neko ko zna podijeliti i radost i tugu sa našim džematlijama u najvažnijim trenucima njihovih života.”

U svom obraćanju muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević se pridružio čestitkama na predstavljenim izvještajima i realizovanim aktivnostima te je istakao: “U kontekstu vjerskog, duhovno-kulturnog života na području medžlisa, Skupština medžlisa je najvažniji događaj. Sve što karakteriše vjerski život u gradu i aktivnosti koje mi s ponosom posmatramo u našim džamija, omogućene su djelovanjima skupština džemata, Izvršnog odbora, džematskih odbora i ove Skupštine.”

“Islamska zajednica ima veliki strateški problem kadrovskih potencijala. Vodstvo Islamske zajednice ozbiljno promišlja i razmatra rješenje problema kvalitetnih imama u našim džematima. Moramo zajedno raditi na podizanju i čuvanju digniteta imama, naša zadaća je da zbog islama i Islamske zajednice u tome ustrajavamo” – zaključio je muftija Dizdarević.

Skupština je završena dovom koju je proučio Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjeru i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno