Politika

Skupština dala saglasnost za finansijski plan Službe za zapošljavanje ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Skupštine ZDK, zastupnici su na dnevnom redu imali saglasnost za finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za koji je ranije zeleno svjetlo dala Vlada ZDK.

Prema finansijskom planu za 2023. godinu Služba za zapošljavanje raspolaže sa 25.845.319 KM, što je za oko dva miliona više nego u 2022. godini.

Kompletan finansijski plan Službe za zapošljavanje ZDK možete pogledati na  LINKU.

Plan finansiranja Službe za zapošljavanje ZDK je usvojen sa 30 glasa za, a tri zastupnika je bilo suzdržano.

Prisutnim zastupnicima Skupštine ZDK i predstavnicima Vlade ZDK ispred JU Služba za zapošljavanje ZDK obratio se Bruno Jozinović koji je obrazložio rashode i planove službe u 2023. godini.

Jozinović je istakao da se ovaj finansijski plan samo nastavlja na privremeno finansiranje i da je cilj da Služba sa ovim planom bez problema može izvršiti svoje obaveze na vrijeme.

Zastupnica Naroda i pravde Amra Babić je istakla da je skandalozan finansijski plan koji je dostavljen Skupštini. U svom izlaganju analizirala je finansijski plan Službe za zapošljavanje i naglasila da su troškovi za putovanja abnormalni. Pored troškova za putovanja, Babić je kritikovala sredstva koja se izdvajaju za održavanje higijene u objektima Zavoda, sredstva za zalihe, kao i usluge reprezentacije. Zastupnica Babić je u nastavku kritikovala i izdvajanja za računovodstvo, pravne usluge i usluge za ispitivanje okoline.

Predstavnik Službe za zapošljavanje ZDK Bruno Jozinović je zastupnici Babić obrazložio razloga za izdvajanja. Sredstva za putne troškove su prema riječima Jozinovića sredstva za sve zaposlenike Službe, a ne samo za putovanja direktora. Sredstva za putovanja su prema riječima predstavnika Službe za zapošljavanje ZDK sredstva za seminare, stručna usavršavanja…

Jozinović je istakao da u nekim općinama Služba za zapošljavanje nema svoje zaposlenike za održavanje higijene i da Služba raspiše javni oglas i angažuje firme koje će raditi poslove održavanja higijene.

Sredstva koja se izdvajaju za računovodstvene usluge su zbog toga što je certificirani računovođa Službe za zapošljavanje ZDK bila na porodiljnom odsustvu, a da je angažman eksternog računovodstva bio isplativiji.

Zastupnik HDZ ZDK Iva Tadić je istakao da smatra da su kao i svaki finansijski plan do sada trebali i ovaj usvojiti na kraju godine. Također, zastupnik Tadić je istakao da je zastupnica Babić u svojoj diskusiji bila lična i da njena rasprava nema veze sa finansijskim planom Službe za zapošljavanje ZDK.

Amra Babić se zahvalila Ivi Tadiću i rekla da bolje on poznaje situaciju u Službi za zapošljavanje ZDK nego uposlenici Službe. Zastupnica Babić je istakla da je Služba za zapošljavanje ZDK veoma važna i bitna i da mora biti efikasna, a da je ovaj plan na veoma niskom nivou.

Marina Mujkanović (SDP ZDK) je apelovala da se problem sa isplatom pomoći za oko 2.500 nezaposlenih u ZDK koji nisu dobili svoj iznos pokuša što prije riješiti.

Zastupnik SDA Emir Džafić je naveo da je ova rasprava samo stvar kampanje jer prema novom rasporedu javnih institucija Služba za zapošljavanje ZDK treba da pripadne Narodu i pravdi. Džafić je istakao da zastupnica Babić stvara negativnu atmosferu kako bi stvorila pretpostavke za preuzimanje institucije. Zastupnik Džafić je naveo da je Služba za zapošljavanje radila odgovoran posao, da prema statistikama i činjenicama Služba radila veoma kvalitetno. Također, zastupnik Džafić je naveo da je u Visokom bio svjedok da zastupnica Babić, tada gradonačelnica, vrši ovakve atake i pritiske na sve ljude koji njoj nisu odgovarali.

Zastupnica Babić je u replici Džafiću (SDA) rekla da joj je drago da na pomen njenog imena iz SDA mucaju i da budu ponosni na to što je broj nezaposlenih smanjen tako što su djecu zaposlili u Njemačkoj, Austriji…

Nakon ličnog napada zastupnice Babić na zastupnika Emira Džafića predsjedavajući Kovačević je prekinuo sjednicu i dao pauzu.

Nakon nastavke sjednice predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević je zamolio zastupnike da se ponašaju u skladu sa pozicijama na kojima se nalaze, da lične probleme ostave po strani i da poštuju Skupštinu i ovaj dom.

Zastupnik Harun Čolić (Narod i pravda) se izvinuo kolegama na dobacivanju s mjesta i na oštroj reakciji i rekao je da u budućnosti se ovakvi postupci neće ponoviti.

Zastupnik SDA Mirnes Bašić je čestitao direktoru i Upravnom odboru na finansijskom planu Službe za zapošljavanje ZDK i pitao je da li je HDZ u većini, s obzirom da je direktor iz HDZ, a da zastupnici većine napadaju Službu za zapošljavanje ZDK. Zastupnik Bašić je naveo da mu je žao što se ovako nije raspravljalo o budžetu i svim stavkama u budžetu i istakao da ovakva negativna atmosfera ne treba ovdje, da su svi za normalan dijalog.

Amra Babić (NiP) je rekla da ona nikog ne napada lično, već da štiti interese građana Zeničko-dobojskog kantona i zakon i da ona neće štiti ni svoju majku, ako radi nepravilno.

Selvedina Spahić-Sarajlić (SDA) je izjavila da joj je drago što se zastupnica Babić pozvala na zakon, jer njena principijelnost je upitna zbog svih dosadašnjih odluka većine.

Plan finansiranja Službe za zapošljavanje ZDK je usvojen sa 30 glasa za, a tri zastupnika je bilo suzdržano.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno