Politika

Jednoglasno usvojen finansijski plan ZZO ZDK, plan za ovu godinu 250.139.895 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Usvojen finansijski plan ZZO ZDK, plan za ovu godinu 250.139.895 KM- Na sjednici Skupštine ZDK razmatran je finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu. Finansijski plan predviđa sredstva od 250.139.895 KM za ZZO ZDK.

Direktor ZZO ZDK Omer Škaljo je istakao da je u odnosu na prošlu godinu ove godine izdvajanje za ortopedska pomagala, banjsko liječenje, liječenje van kantona, proširenje esencijalne liste  i druge aktivnosti uvećano, te da je ovaj finansijski plan rađen u saradnji sa resornim ministarstvom.

ZZO ZDK će u 2023. prema finansijskom planu imati skoro 15 miliona KM više.

Finansijski plan ZZO ZDK je usvojen  jednoglasno sa 35 glasova za.

Zastupnik Damir Memić (SDP ZDK) je iz finansijkog plana izveo sve stavke koje smatra pozitivnim kao što su povećanje sredstava za ortopedska pomagala, vankantonalno liječenje, širenje esencijalne liste… Zastupnik Memić je istakao da će klub zastupnika SDP podržati ovaj finansijski plan, ali da u budućnosti smatra da je potrebno izdvojiti više sredstava za vantjelesnu oplodnju, liječenje u inostranstvu i neke druge segmente zdravstva.

Hajrudin Fermić (DF ZDK) je naveo da i on daje podršku ovom finansijskom planu i dao je svoj apel menadžmentu i upravnom odboru ZZO ZDK. Fermić je naveo da stanovništvo Maglaja (odakle on dolazi) ima problem sa korištenjem zdravstvenih usluga, te da smatra da je potrebno prije svega konsultovati Dom zdravlja Maglaj i Kantonalnu bolnicu Zenica prilikom potpisivanja ugovora sa Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK za neke aspekte liječenja kako bi se što adekvatnije stanovnici prije svega Maglaja koristili zdravstvenim uslugama.

Amela Granić (BHI-KF) je pozdravila povećanje sredstava za banjsko liječenje, esencijalnu listu i ortopedska pomagala, te istakla da treba poboljšati uvjete za rad doktorima u zdravstvu, kao i finansijske naknade u ZDK.

Selvedina Sarajlić-Spahić (SDA ZDK) je pohvalila da je finansijski plan uvećan za skoro 15 miliona i da je to veliki plus za sve građane. Pohvalno je također što su sredstva za ortopedska pomagala povećana, kao i sredstva za pomagala za djecu oboljelu od dijabetesa.

Zastupnica Sarajlić-Spahić je istakla da su veoma važna sredstva za zdravstveni informacioni sistem i da integrisani zdravstveni sistem poboljšava usluge u zdravstvu, gdje se sve informacije o pacijentu nalaze na istom mjestu i da nema potrebe da doktor u bolnici radi pretrage koje su se već radile u Domu zdravlju. Zastupnica Selvedina Sarajlić-Spahić je navela da je potreba za ovim velika i da poboljšanje prevencije neophodno u ZDK.

Ibrahim Šišić (SDA ZDK) je naveo da smatra da je ZZO ZDK institucija koja je transfer novca od građana do ustanova zdravstva. Zastupnik Šišić je istakao da budžet ZZO ZDK pokazuje koliko je skupa zdravstvena zaštita i da smo svi mi potencijalni pacijenti. Ibrahim Šišić je istakao da mi uočimo manjkavosti u sistemu tek kada dođemo u poziciju da koristimo usluge i da oprema zapravo u zdravstvu nije adekvatna u mnogim slučajevima. Zastupnik Šišić je prisutnima objasnio koliko pacijent potroši vremena dok dođe od porodične ambulante do ljekara specijaliste. Također, sredstva koja pacijent potroši na svoje liječenje prema dr. Šišiću su prevelika i često nepotrebna.

Zastupnik Mladen Simić (SDP ZDK) je istakao da se slaže sa kolegom Šišićem i da je potrebno uložiti u prevenciju, kao i medicinsku opremu u bolnici. Zastupnik Simić je naveo da je problem zdravstvenog sistema u ZDK nedostatak opreme i da je neophodno uložiti u opremu i u edukaciju medicinskog kadra. Također, Mladen Simić je naveo da je potrebno skratiti dijagnostiku i put u zdravstvu, te da je to put da pomoću bolje prevencije i brže dijagnostike smanji se broj pacijenata i poboljša zdravstvo u ZDK.

Selvedina Sarajlić-Spahić (SDA ZDK) je navela da nijedna država na svijetu nema dovoljno sredstava za zdravstvo, te da je zbog toga bitno ta sredstva dobro rasporediti. Zastupnica Sarajlić-Spahić je navela da je Dom zdravlja Zenica dobar primjer kako modernizirati zdravstvo zahvaljujući elektronskoj uputnici, te da je neophodno u budućnosti modernizovati zdravstveni sektor da se ne bi pacijenti zatrpavali hrpom papira.

Zastupnica Selvedina Sarajlić-Spahić je navela da je neophodno što veća sredstva izdvojiti za nabavku medicinske opreme i modernizaciju usluge u zdravstvu.

Zastupnik Šišić (SDA) je naveo da nema uspješne medicine bez promocije zdravlja i preventivnih mjera i programa.

Marina Mujkanović (SDP ZDK) je navela da će podržati finansijski plan ZZO ZDK i da u budućnosti treba razmisliti da se djeci koja obavljaju volonterski rad u zdravstvenim institucijama da neka simbolična naknada.

Zastupnik Mirnes Bašić (SDA ZDK) je čestitao direktoru i upravnom odboru ZZO ZDK i naveo da mu nije jasno kako na jednom finansijskom planu od 25 miliona bilo milion zamjerki, a da na finansijskom planu od 250 miliona niko ništa rekao nije. Čestitao je direktoru kako je politički izlobirao sebi podršku i poželio puno sreće u radu.

Finansijski plan ZZO ZDK je usvojen  jednoglasno sa 35 glasova za.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno