Kultura

”Skroz Sarajevo” pobjednik dokuMfesta 2022.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sedmi međunarodni festival muzičkih dokumentaraca ”DokuMfest” održan je u Zenici od 29. 8. do 2. 9. i u takmičarskom programu prikazano je šest filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Pandemija je vjerovatni razlog skromnije produkcije domaćih muzičkih dokumentarnih filmova, koja se inače u ranijim godinama nevjerovatno razbuktala i brojem novih djela, a još više kvalitetom. Još traje fama oko fenomenalnih dokumentaraca kao ”Scream for me Sarajevo” i ”Indexi”, no i u ovoj smanjenoj produkciji pojavila su se ostvarenja na vrhunskom nivou, od kojih će neka sigurno obići i svjetske festivale.

Domete muzičke dokumentaristike potvrđuju riječi Josipa Dujmovića, direktora dokuMfesta:

– U sedam godina zeničkog festivala nismo imali kompaktniji i energijom ispunjeniji program. Uz to, dočekali smo i prvi festivalski koncert, i to ne bilo kakav, nego veličanstvenu noć bluesa u izvedbi usnoharmonikaša Kreše Oremuša, Dade Topića, Pece Peteja i zeničke rock grupe Taxi Band, pa je i posjetom ovogodišnji festival nadmašio prethodne.

Pobjednikom dokuMfesta 2022 proglašen je ”Skroz Sarajevo” reditelja Nenada Đurića i producenta Omara Kuštrića.

”Životna priča Adnana Šarana, autora pjesama i lidera sarajevske grupe Skroz, na trenutke nježna, šarmantna, vrckava i duhovita, a u osnovi dramatična i ispunjena s previše iskušenja za nekoliko sudbina, sama po sebi je storija za igranu filmsku epopeju, kakva nikoga ne bi ostavila ravnodušnim. Vođen suptilnim i uvjerljivim rediteljskim postupkom, film ‘Skroz Sarajevo’ je dokumentarac koji 70 minuta ostavlja bez daha, da bi završio scenom čistog radovanja i optimizma, koja se u samo nekoliko minuta suprotstavlja surovosti i gledatelju otvara vjeru da svako biće može unutar sebe naći snagu da svlada i najteže izazove” – stoji u obrazloženju žirija koji film proglašava pobjednikom dokuMfesta 2022.

Obzirom na ovogodišnju ujednačenost filmova, direkcija zeničkog festivala dodjeljuje plaketu ”Special mention” svim ostalim prikazanim filmovima: ”Foxy Heads, rock u doba izgovora” (Damir Pirić), ”Viktorija, 15” (Mina Petrović), ”Bite of Paradise” (Magda Ras), ”Uskrs, grad i rokenrol” (Ivan Velisavljević) i ”Sonnyboy iz Stubičke Slatine” (Aleksej Gotthardi-Šavlovsky).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno