Kultura

FOTO: Održana tribina “Bosna u vrijeme Kulina bana”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je u Zenici održana tribina “Bosna u vrijeme Kulina bana” u organizaciji Preporoda BiH i Galerije Preporod Zenica. Tribina je upriličena u galerijskom prostoru Sinagoge.
Tribina je započela izvođenjem himne u interpretaciji Amine Bajramović, članice Narodnog orkestra zeničkog Preporoda.

Učesnici tribine bili su: prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK ”Preporod” BiH, prof.dr.Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik, prof.dr. Dževad Drino, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici i mr.Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva FBiH.

U povodu obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je obilježena 2019. godine, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ BiH donijela je Odluku o proglašenju Dana bosanske pismenosti, koji se obilježava 29. augusta, na dan kada je potpisana Povelja koja je najstariji sačuvani bosanski državni dokument.
– Svim ovim aktivnostima mi zapravo želimo ukazati na povijesni kontinuitet bosanskoga jezika, na njegovu duboku povijesnu, lingvističku i kulturalnu utemeljenost i želimo zapravo pokazati važnost i te jezičke tradicije u ukupnoj našoj tradiciji kao i složenost naše i kulturne tradicije i našeg identiteta-, kazao je prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“ BiH, a objavio je Zenicainfo.ba.

Povelja Kulina bana je ujedno dokument i dokaz bosanske pismenosti.
-Međutim, mi moramo znati da Povelja Kulina bana jeste spomenik, dokument koji svjedoči o jednom specifičnom razvoju bosanskog jezika. Prije svega to pokazuju jezičke osobine koje su prisutne o spomeniku, kao i ortografija i samo pismo na kojem je pisana Povelja Kulina bana -, izjavio je u razgovoru za Zenicainfo.ba prof. dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Posjetioci sinošnje tribine su mogli pogledati izložbu “Bosna u vrijeme Kulina bana”, autora Admira Hadrovića -Arhiv FBiH.
Galerija Preporod Zenica zahvaljuje se Jevrejskoj opštini u Zenici na ustupljenom prostoru za realizaciju Tribine i Izložbe “Bosna u vrijeme Kulina bana”, kao i Muzeju grada Zenice na pomoći oko realizacije tribine.

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno