Biznis

Skromno tržište kapitala u BiH

Skromno tržište kapitala u BiH
Skromno tržište kapitala u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skromno tržište kapitala u BiH- Privatne firme u našoj zemlji rijetko se odlučuju na emisiju dionica na berzi, iako u bankama ”leži” više od 10 milijardi KM.

Građani Bosne i Hercegovine u komercijalnim bankama čuvaju više od 10 milijardi KM i nisu spremni uložiti ga u domaće tržište. S druge strane, privatne firme rijetko se odlučuju na povećanje kapitala aukcijom na berzi. Umjesto toga, one posežu za drugim finansijskim instrumentima da dođu do novca. Kao rezultat, onima koji žele ulagati na berzi, ostaju državne obveznice i dionice državnih firmi kao jedine opcije za ulaganje.

Veliki potencijal

Da stvari ne moraju stajati tako, dokaz je posljednja aukcija dionica privatne firme „Prijedorčanka“, koja je emisijom novih dionca povećala kapital za pet miliona KM. Na isti potez odlučili su se tokom prethodne godine i Krajina, Dunav i Wiener osiguranje, te Prijedor-putevi i investicioni fond Unioninvest.

Profesorica Azra Zaimović s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izjavila je za Faktor kako novca ima, ali ne postoji dovoljno promocije ni ponude na tržištu malih emisija.

– Mehanizmi postoje, a za promociju su zaduženi svi. Javnost još nije dovoljno upoznata sa tržištem kapitala − rekla je Zaimović.

Veliki problem tržišta kapitala u BiH jeste taj što većina dioničara posjeduje dionice firmi iz privatizacije, koje su nelikvidne i male vrijednosti. Iz toga se izvlači opći dojam o tržištu kapitala, smatra Zaimović.

– Domaće tržište kapitala nastalo je iz privatizacije koja je bila nenovčana i vrijednost investicija je, samim tim, u većini slučajeva opala. Kvalitetne privatne firme, koje uspijevaju povećati prihode iz godine u godinu, imaju priliku da prikupljaju kapital na tržištu kapitala − tvrdi Zaimović.

Pametan potez

Ekonomski stručnjak Zoran Pavlović smatra kako su domaći investitori nakon finansijske krize 2008. godine izgubili povjerenje u trgovanje na berzi. Tokom 2007. godine, promet na slobodnom tržištu Sarajevske berze bio je 914 miliona KM, a u 2015. godini 35 miliona.

– Nakon tog perioda investitori, koji su vjerovali da sve funkcionira kao na Zapadu, izgubili su povjerenje u berzu i akcije i prestali da se bave ulaganjem u firme, osim u Telecom − rekao je Pavlović.

Ipak, smatra da je direktor firme ”Prijedorčanka”, Nikola Vukelić, učinio pametan potez emisijom dionica.

– To što je uradila ”Prijedorčanka” je pametno. Shvatili su da kod investitora ima slobodnog kapitala i ponudili stabilne dionice. Ja bih prije uložio u Vukelića, nego u državu − izjavio je Pavlović.

(A. Šećunović/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno