Biznis

Skraćenje procedure za pokretanje biznisa

Uskoro skraćenje procedure za pokretanje biznisa u FBiH
Uskoro skraćenje procedure za pokretanje biznisa u FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skraćenje procedure za pokretanje biznisa- Ako do početka ljeta bude realizirano zacrtano, a riječ je o implementaciji samo nekoliko mjera koje se tiču poslovne klime navedenih u dopuni Akcijskog plana Reformske agende, u Federaciji BiH mogle bi znatno biti skraćene procedure za pokretanje biznisa.

U posljednjem izvješću “Doing Business” o lakoći poslovanja, Svjetska banka navodi da je za otpočinjanje biznisa u BiH potrebno 67 dana i 12 procedura.

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića, u izjavi za “Avaz” navodi da federalne vlasti za samo nekoliko mjeseci ove brojke mogu, u najmanju ruku, prepoloviti, odnosno duplo skratiti procedure i vrijeme potrebno za registriranje poduzeća.

– Najkasnije do kraja lipnja trebalo bi doći do uspostavljanja “one-stop-shopova” u jedinicama lokalne uprave, odnosno jednošalterskog sustava registracije poslovnih subjekata. Ova mjera podrazumijeva pojednostavljenje i skraćivanje vremena potrebnog za registraciju poslovnih subjekata. To će biti krupan korak za privlačenje investitora – tvrdi Miraščić.

Kao kontinuirana mjera u Reformskoj agendi navedeno je i “pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata”. Miraščić ističe da se radi o mjeri koja podrazumijeva i donošenje određenih zakonskih rješenja na nižim razinama vlasti.

– Kada je riječ o skraćivanju i pojednostavljenju procedura za pribavljanje građevinskih dozvola i priključaka za struju, gdje kao država, prema izvješću Svjetske banke, također loše stojimo, u pripremi su određeni podzakonski akti. Međutim, ima tu dosta i podijeljene nadležnosti da se skrate rokovi za navedene procedure – kaže Miraščić.

Napominje da Ministarstvo financija FBiH radi na definiranju pravnog okvira za multilateralne kompenzacije i plaćanje, što će, kako objašnjava, dosta ograničiti rokove plaćanja.

– Riječ je o tome da se, naprimjer, poduzećima koja imaju određena međusobna dugovanja omogući da se ti dugovi poravnaju. Tako im se stvara dodatna mogućnost da tvrtke nastave s poslovanjem, odnosno da izbjegnu potencijalni stečaj – navodi on.

Miraščić je podsjetio da je u FBiH nedavno usvojen i Zakon o direktnim stranim ulaganjima, koji pravi povoljniju klimu za privlačenje stranih investicija.

manager.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno