Zenica

Skomorac: KBZ je sudskom presudom stekla priliku za novu perspektivu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud Zenica utvrdio je da je tužitelj, odnosno Kantonalna bolnica Zenica, vlasnik nekretnina i zemljišta unutar bolničkog kruga – potvrdila je Feni portparolka tog suda Edina Čehajić. Tuženi je, u ovom slučaju Grad Zenica, dužan na osnovu ove presude, u javnim knjigama, odnosno u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda i Zenici i Katastru nekretnina Grada Zenica, izvršiti upis prava vlasništva i posjeda na navedenim nekretninama u korist tužitelja, sa 1/1 dijela”. Kantonalni sud je utvrdio da KBZ ima isključivo pravo vlasništva nad nekretninama i zemljištem na kojima su izgrađene te i nad 110.859 kvadratnih metara neplodnog zemljišta u bolničkom krugu. Direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac, iako još nisu dobili otpravak presude, izrazio je zadovoljstvo zbog ovakvog ishoda sudskog postupka.

-Mi smo legalisti i čekamo otpravak, da bismo mogli poduzimati daljnje aktivnosti. Naravno, svi vjerujemo da je to istina i da se zaista tako desilo. To otvara, prije svega, ogromne perspektive za razvoj ustanove pa bih o tome najviše volio da govorim. Ono što je bilo, bavit ćemo se na nekakav drugi način – kazao je Skomorac. KBZ nakon sudske presude postaje “gospodar svoga prostora” te se može posvetiti razvoju i realizaciji ranije planiranih, a nerealiziranih projekata.

-Nadamo se da ćemo u predstojećem period raditi ubrzano na svim projektima i na zadovoljstvo svih građana. Prije svega, građana Zenice, jer su oni najviše i trpili blokadom ovih projekata, kojima smo bili svjedoci u prethodnim godinama. Nažalost, na njihovo se zdravlje to najviše odrazilo, kao i na zdravlje ostalih stanovnika ZDK-a. Ali, tako je kako jeste. Dočekali smo pravdu. Dobra namjera je pobijedila sve ostalo – istakao je Skomorac. KBZ je izgubila vrijeme, a vjerovatno i projekt javno-privatnog partnerstva za izgradnju Interventne kardiologije, za koji su u februaru 2019. godine bili potpisali i ugovor s njemačkom korporacijom „D. Med Healthcare“. Njemački je partner u međuvremenu odustao te zatražio raskid ugovora, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i Gradsko vijeće tog grada odlučili su za taj projekat raspisati javni poziv te su izabrali Centar za srce iz Sarajeva.

-Interventna kardiologija je kapitalan projekat, prije svega za zdravlje građana Grada Zenice i stanovnika ZDK. Nerealizacija tog projekta je nenadoknadiva šteta. Potreba za tim projektom nikada nije ni prestala, ona je svakim danom i veća. Realizacija takvog projekta je, jednostavno, nepohodna, prije svega za pacijente. Mi ćemo, sa svoje strane, učiniti sve da taj projekt i realiziramo – najavio je Skomorac. Što se tiče partnera s kojim će ići u realizaciju tog projekta, on najavljuje kako će tek odlučiti te da će postupiti po Zakonu o javno-privatnom partnerstvu.

-Mi još uvijek imamo važeći ugovor, odnosno nismo raskinuli ugovor s njemačkim partnerom. Vjerovatno ćemo zajednički tražiti novog partnera, koji bi eventualno preuzeo ovu aktivnost. Mi još uvijek nismo prihvatili nijednog partnera – podvlači Skomorac, koji dodaje kako je “utakmica još uvijek otvorena”. Tražit će, najavljuje, najboljeg partnera, koji će uspjeti prije svega realizirati njihove zamisli.

-Iza naših ideja i ovog projekta stoji struka. Ne stoji ni politika ni bilo šta drugo. Nismo se kroz taj projekat nikada bavili politikom, nego isključivo strukom i onim što bi bilo dobro za sve pacijente – ističe Skomorac. Sa ovom odlukom suda, kazao je, stvaraju se uslovi da se taj projekat vrlo brzo i na najbolji realizira. Ako njemački partner, s obzirom da ugovor još nije raskinut, bude zainteresiran za nastavak saradnje, Skomorac ističe kako nema ništa protiv takvog ishoda. Ako, pak, dođe do raskida ugovora s njemačkim partnerom, Skomorac ističe kako je “stvar razgovora” način na koji će ih KBZ obeštetiti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno