Zenica

Održana četvrta sesija Kluba zeničkih intelektualaca sa uvodničarem zeničkim muftijom Mevludinom Dizdarevićem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu redovnih sesija Kluba zeničkih intelektualaca u utorak, 29. marta, su članovi Kluba posjetili muftiju zeničkog hfz. dr. Mevludina Dizdarevića u prostorijama Hadži-Mazića kuće, sjedišta Muftijstva.

Otvarajući četvrtu sesiju intelektualcima se obratio cijenjeni muftija dr. Dizdarević koji je iskazao svoju zahvalnost na posjeti ukazavši na značaj intelektualnog pregnuća i kontinuiranog rada na unaprjeđenju kulturnog ambijenta u našem gradu Zenici i Bosni i Hercegovini. Dajući nedvojbeno punu podršku osnivanju Kluba i njegovim daljim aktivnostima, zenički muftija je posebno akcentirao dva problema koja pogađaju svako društvo, pa tako i naše, a to su: samoprecijenjenost i beznađe.

Obrazlažući navedene degenerativno-degresivne društvene faktore dr. Dizdarević je naglasio da je i pored svih pogubnosti samoprecijenjenosti, ipak beznađe još veći problem, a u koji intenzivno zapadamo iz dana u dan. Besperspektivnost je opasna i kad se nađe kod pojedinca, međutim postaje još opasnije kad zavlada kolektivom i postane dominantna odrednica te zajednice, naglasio je zenički muftija.

Pošto za svaku dijagnozu patološkog stanja postoji lijek i u ovom slučaju je moguće izliječiti društvo od beznađa i boriti se sve do njegovog iskorjenjivanja, poput zarazne bolesti koja se brzo širi ukoliko se ista još brže ne stavi pod kontrolu. Beznađe je kao stanje suprotno čovjekovoj misiji i postojanju. Da bismo postigli to, neophodno je, kako je naglasio muftija, o javnim stvarima javno govoriti i zauzimati stav bez obzira na reakciju javnosti. Intelektualci su stoga, naglasio je, ključni elementi napretka svakog društva i prosperiteta cjelokupne zajednice.

Osvrčući se na nadolazeći mjesec ramazana, zenički muftija je ukazao na značaj ovog mjeseca posta za Bošnjake – muslimane, naglašavajući da je ovo mjesec milosti koju osjete sva bića, mjesec koji je duboko ukorijenjen u književnom, epskom i lirskom diskursu Bošnjaka ovih prostora i šire. Tu milost koju mjesec ramazan nosi vijekovima su mogli osjetiti svi ljudi u Bosni i Hercegovini, sve komšije bez obzira ne njihovo etničko ili vjersko opredjeljenje. Zaključujući svoje obraćanje cijenjeni muftija dr. Dizdarević je poručio da je predstojeći mjesec upravo prilika da se duhovnošću kao baznom vrijednošću svakog čovjeka odagna i najmanji trun samodopadljivosti, samoprecijenjenosti i beznađa te hrabro i dvažno krene ka još angažovanijem, odvažnijem i aktivnijem učešću zeničkih intelektualaca u javnoj sferi, daleko od komfora i udobnosti vlastitih pozicija.

Služba za odnose s javnošću Kluba zeničkih intelektualaca



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno