Zenica

Škola “Enver Čolaković” u Zenici obezbijedila sredstva, ali ih ne može uložiti u rekonstrukciju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Škola “Enver Čolaković” u Zenici obezbijedila sredstva, ali ih ne može uložiti u rekonstrukciju – Početkom ove sedmice Vijeće roditelja JU OŠ “Enver Čolaković” PŠ Gnjusi je Gradonačelniku i Gradskoj upravi Zenice poslalo otvoreno pismo zbog problema oko rekonstrukcije i investicijskog ulaganja u ovu školu.

Vijeće roditelja i Školski odbor su pokrenuli niz koraka koji su u skladu sa zakonom i pokušali obezbijediti potrebnu projektnu i drugu dokumentaciju kako bi obnovili i dogradili dio školske zgrade, a na osnovu sredstava koja su obezbijeđena od nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK u iznosu 200 000 KM.

Služba za urbanizam grada Zenica je postupajući po zahtjevu JU OŠ “Enver Čolaković” Janjići izdala Rješenje o urbanističkoj saglasnosti broj: 03-23-3996/19 od  26. 05. 2020. godine.

Škola je pristupila izradi glavnog projekta i elaborata te iste u predviđenom roku  dostavila službi za urbanizam grada Zenica  koji su neophodni za dobijanje građevinske dozvole.

U međuvremenu, škola je u potpunosti provela otvoreni postupak Javne nabavke smatrajući da će proces dobijanja građevinske dozvole biti najmanji problem, jer je urbanistička saglasnost izdata u skladu sa članom 69. Zakona o prostornom uređenju i građenju grada Zenica.

Stvoreni  su svi uslovi da radovi na našoj školi mogu početi odmah, međutim škola ne može dobiti građevinsku dozvolu jer nisu riješeni imovinsko pravni odnosi između škole kao pravnog subjekta i vlasnika zemljišta tadašnja Općina Zenica.

Proteklih nekoliko sedmica, uprava škole, predstavnici vijeća roditelja i savjet MZ Raspotočje su pokušavali riješiti spornu situaciju u gradskoj službi za urbanizam, ali bez uspjeha. Odgovor načelnice odjela za urbanizam grada Zenice i njenih saradnika se svodi na to da bez određenih odluka vijeća grada Zenica ne može se dobiti građevinska dozvola niti bilo kakva odluka koja može garantovati da radovi mogu početi.

U vezi ovog problema, oglasio se i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

“Umjesto da osigura izdavanje građevinske dozvole, gradonačelnik Kasumović je danas u dvorištu PŠ “Enver Čolaković” u Gnjusima napravio još jednu u nizu svojih predizbornih predstava kojom je uznemirio nastavnike i učenike u školi. Strašno i za svaku osudu. Bez bilo kakve najave i dogovora sa menadžmentom škole, Kasumović je u svom stilu istresao sepet ubleha u dvorište škole u koje je do sada ušao dva puta – kada je radio predizborne kampanje. Lako možete vidjeti da je nakon usvajanja budžeta za 2020. godini odmah u februaru škola podnijela zahtjev za urbanističku dozvolu, u martu sam školu obavijestio o osiguranju novca u iznosu od 150.000 KM. Potom, u aprilu je ViK dao saglasnost, da bi u maju bila data urbanistička saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju škole. Od tada su krenule opstrukcije, jer u urbaničkoj dozvoli se nigdje kao uslov za građevinsku dozvolu ne navodi rješavanje bilo kakvih imovinsko-pravnih odnosa. Osim toga, nikada do predsjedavajuće Gradskog vijeća nije došao zahtjev za uvrštavanje tačke dnevnog reda u vezi ove škole. Kasumoviću, umjesto da se ugledate na Općinu Tešanj koja ulaže novac u izgradnju škola i fiskulturnih sala, Vi konstantno blokirate ulaganja u Zenicu sa nivoa Kantona. Sramotno i za svaku osudu. Sreća, nećete dugo”, izjavio je Kozlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno