Naše

Skandalozno: Grad Zenica već 32 mjeseca bez Odluke o organizaciji parkinga po kojoj bi osobe sa invaliditetom imale besplatan parking!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U Zenici je punih na snazi Odluka o organizaciji i naplati parkinga iz daleke 2004. godine, jer je noviju, obnovljenu Odluku iz 2018. prije dvije godine ukinulo Gradsko vijeće Zenice, otkrilo je istraživanje Zenicabloga.

Nažalost, iako je izglasana i u Službenim novinama Grada Zenica objavljena Odluka o ukidanju prethodne Odluke, nova nikad nije donesena, otkrili smo gotovo slučajno, tragajući za odgovorom – da li osobe sa invaliditetom sa vidno obilježenim oznakama na vozilu u gradu mogu besplatno parkirati na za to predviđenim mjestima?

Odgovor je, nažalost, u Zenici – ne mogu!

Naime, prije nekoliko dana portalu Zenicablog se javila osoba koja je utvrdila da radnici Javnog preduzeća „Parking servis“ Zenica naplaćuju parking osobama sa invaliditetom na parkingu koji se nalazi kod Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Inače, gdje god da se nalaze označena parking mjesta za osobe sa invaliditetom tu se nalazi i tabla na kojoj piše „Ako mi uzmeš parking mjesto uzmi mi i invaliditet“, uz naznaku koliko parking mjesta se nalazi na tom mjestu koji su predviđeni za osobe sa invaliditetom.

Nije rijetka pojava da se na označenim mjestima parkiraju osobe koje nemaju na to pravo i koje nisu osobe sa invaliditetom, što je i bio povod postavljanja pomenutih tabli. Promjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja BIH (ZOBS) predviđene su kazne od 200 KM za parkiranje na obilježenim mjestima, ukoliko nemate propisanu naljepnicu i oznaku da vozilom upravlja osoba sa invaliditetom. Ali, to nije tema ovog istraživanja.

Iako je jasno naznačeno da se kod BNP-a nalaze dva parking mjesta za osobe sa invaliditetom, osoba koja je imala od strane Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK izdatu oznaku na osnovu invaliditeta (znak pristupačnosti, prepoznatljive plave bolje, kolokvijalno nazvanim „znak za invalide“) bile su prisiljene na iscrpljujuću raspravu sa službenicima spomenutog javnog preduzeća.

Tim povodom, Zenicablog se obratio pomenutom preduzeću, od kojeg smo dobili odgovor u kojem se, između ostalog, navodi i –

…..Naplata parkinga na teritoriji Grada Zenica se vrši u skladu sa važećim cjenovnikom koji je dostupan na stranici JP “Parking servis” d.o.o. Zenica. JP “Parking servis” d.o.o. Zenica je uputilo Nacrt nove odluke o organizaciji i naplati parkiranja kojom bi se između ostalog regulisano pitanje plaćanja parking za lica sa invaliditetom i to: “(Parking za osobe sa invaliditetom)
(1)   Na javnim parkiralištima sa naplataom parkiranja mora biti najmanje 5 % parking mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.
(2)   Na posebno obilježenim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade.
(3)   Na javnim parkiralištima sa naplatom koja nisu posebno obilježena kao mjesta rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom koje na vozilu imaju istaknut važeći znak pristupačnosti imaju pravo parkirati bez plaćanja naknade najduže dva (2) sata tokom jednog dana.
(4)   Osoba s invaliditetom može ostvariti pravo iz stava 3. ovoga člana ako uz važeći znak

(5)   Izgled i sadržaj naljepnice iz stavka 4. ovoga člana određuje davalac usluga.” pristupačnosti istakne i važeću naljepnicu koju izdaje davalac usluga.

Važeći propisi ne regulišu prava lica sa invaliditetom na besplatan parking na parking prostorima kojima upravlja JP “Parking servis” d.o.o. Zenica.

To znači da trenutno osobe sa invaliditetom, kao i druge osobe u saobraćaju, plaćaju pune iznose za sva parking mjesta.

Tu nije bio kraj priče.

Na službenoj stranici Grada Zenica (Zenica.ba) na OVOM LINKU linku  objavljena je O D L U K A o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima  Službene novine Grada Zenica –  GODINA XLIV Broj 5 Ponedjeljak, 11.06.2018. godine u kojoj Član 10., a posebno njegov stav 2. glase –

Član 10. (Parking prostor za osobe sa invaliditetom) (1) Na javnom parking prostoru posebno se obilježavaju parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom, koja se određuju elaboratom iz člana 4. stav (2) ove odluke. (2) Vozilo kojim upravlja osoba sa invaliditetom može se parkirati na javnom parking prostoru, odnosno na parking prostoru posebno obilježenom za osobe sa invaliditetom, bez plaćanja parking karte, uz posjedovanje znaka pristupačnosti.  

Osim što spomenuta mjesta sa fotografije nisu obilježena žutom bojom, iako imaju vidno istaknutu tablu, ovo znači da je po važećoj odluci Parking tu za invalide BESPLATAN!

Ponovno smo kontaktirali JP te zatražili tumačenje, pa smo veoma brzo dobili i novi odgovor – iz koje proizilazi d aje na stranici Grada objavljena Odluka, koja više nije na snazi :

Odluka o o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking prostorima Službene novine Grada Zenica –  GODINA XLIV Broj 5 Ponedjeljak, 11.06.2018. godine je stavljena van snage odlukom Gradskog vijeća grada Zenica i to Odluka o stavljanju van snage Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parking mjestima  broj: 01-45-8527/21 od 29.04.2021. godine. JP “Parking servis” d.o.o. obavlja djelatnost po ranijim propisima iz 2004. godine, a koji ne regulišu pitanja prava lica sa invaliditetom na parking prostorima kojim upravlja.

Zašto vijećnici, koji su u ovom sazivu 2021. ukinuli raniju odluku, kojom je osobama sa invaliditetom bilo omogućeno besplatno parkiranje, nisu do sada prihvatili novi Nacrt koje im je predložilo Javno preduzeće i donijeli novu Odluku, ostaje vam da sami zaključite – Sve protekle godine, mjeseci i sjednice GV-a su uglavnom protekle u vrijeđanju, omalovažavanju, najnižim uvredama i prozivanju svih koji ne misle kao “većina”, ali da se uradi nešto za sugrađane, pogotovo osobe za invaliditetom, pričekat ćemo.

Ko zna, ova 2024. godina je izborna, a ovaj tekst ih možda “podsjeti” da u nadležnim službama se “kiseli” akt koji bi olakšao život sugrađanima. Ili će opet biti krivi mediji, novinari, opozicija, pa i invalidi….Vidjećemo.

p.s. Naglašavamo da smo u posjedu Pisma građanina Zenice koji je o ovom problemu krajem novembra prošle godine obavjestio rukovodstvo JP. Obzirom da je prošlo 40+ dana, a za sada nema nikakvih naznaka da će Gradsko vijeće usvojiti odluku kojom bi osobama sa invaliditetom bila vraćena mogućnost besplatnog parkiranja u našem gradu, objavili smo ovaj, prvi dio priče. Da li će i drugi dio priče biti objavljen, ovisiti će o brzini ili sporosti nadležnih u rješavanju ovog problema.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno