Rekreacija

SJEVER- Kruna Zeničkih horizonata 2016

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SJEVER- Kruna Zeničkih horizonata 2016- Udruženje za podršku i razvoj planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ i Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice su, nakon napravljene jednosedmične pauze zbog vremenskih neprilika, u nedjelju, 17.04. realizovali i posljednu turu Zeničkih horizonata u 2016. godini.

Okupljanje na glavnoj autobuskoj stanici u 7.15h je već obećavalo veliku kolonu učesnika na Sjeveru, što su svjedočili i mještani sela kuda su prolazili autobusi.

Kako bi dan započeli sa zdravom navikom, Zenička industrija mlijeka je obezbijedila učesnike sa kiselim mlijekom i time pokazala da cijeni ovakve projekte. Tačno u 7.30h četiri autobusa su se zaputila prema početnoj tački Sjeverne strane- selu Gladovići, gdje su učesnici dalje nastavili preko Kraljevina prema Smetovima i spuštanju u Zenicu kroz naselje Crkvice.

Kolona duga i do nekoliko stotina metara činila je grupu od 180 muškaraca, žena i djece, planinara i neplaninara iz Zenice, Viteza, Kaknja, Ilijaša i Slovenije. Kako je bila praksa i na ranijim turama, pročula se pozitivna priča u gradu te su se na ovom izletu pridružili i Slovenci koji su imali priliku sa ostalima proći ovu atraktivnu sjevernu stranu Zenice i uvjeriti se u ljepote prirode koja nas okružuje ali i pozitivnu klimu koja se snažno prožimala kroz cijelu grupu. Na polovini puta koloni su se pridružili studenti iz Amerike koji su bili učesnici i ranije ture- Jug.

Tura je uključivala 7 sati aktivnog hoda sa dužinom puta od 17 kilometara do Smetova, odnosno sa silaskom u grad ukupno 24 kilometra što su realizovali oni u boljoj kondicionoj formi. Organizator je obezbijedio prevoz autobusom za one koji su procijenili da je pješačenje do Smetova za njih dovoljno. Organizatori su organizovali dovoljno pauza za odmor, druženje i uživanje u prirodu i suncem okupanom danu što je davalo prizor druženja cijelih porodica, starijih i mlađih, kondiciono spremnijih i manje spremnih. Svi su nesebično dijelili spremnjenu hranu iz svojih ruksaka, zajedno ispijali kafe i tkali pozitivnu priču u našem gradu.

Zahvaljujući saradnji organizacionog tima Zeničkih horizonata, Gorske službe spašavanja stanica Zenica te certificiranih vodiča, svi učesnici su uživali bezbijednost na svim turama.Ovogodišnji Zenički horizonti imali su ukupno 713 učesnika, sa pređenih preko 60 km. Najveća vrijednost ovog projekta, saradnje Udruženja „Vedro“ i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, jeste doprinos razvoju svijeti o važnosti brige o vlastitom psihofizičkom zdravlju, nadahnuću pojedinca za hodanje u prirodi, pozitivno druženje i odvažavanje da se krene u planinarske pohode za one koji se ranije nisu usuđivali. Pored ovih rezultata, neophodno je spomenuti doprinos razvoju lokalnog turizma i razvoja svijesti o prirodnim potencijalima Zenice i njenog okruženja. Veliko bogatsvo i satiasfakcija za organizaore bilo je okupljanje cijelih porodica na izletima i bezgranično zahvaljivanje na pruženim prilikama za odmor i relaksaciju. Njegovanje ljudskih vrijednosti uvažavanja različitosti i poštovanja drugog i drugačijeg prožimali su se kroz cijelu ovu priču.

Učesnici su vrlo rado učestvovali u nagradnoj igri i fotografisali se sa organizatorima, pa će oni koji su uspjeli da učestvuju na sve četiri ture, nakon slanja dokaza o tome, dobit će nagradu Udruženja- vaučer kojim ostvaruju popust za Vedrov naredni izlet na Biokovo. Udruženje će zajedno sa Institutom organizovati promociju i prezentaciju rezultata ovogodišnjeg projekta Zenčkih horizonata i dati prijedloge za projekat naredne godine. Tom prilikom prisutni će imati mogućnost premijerno da pogledaju video uradak sa ovogodišnjih pohoda. Cilj je pričati pozitivne priče, a Zenica ih ima više nego dovoljno.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno