Ljudi

Sjećanje na Renića i Ekmeščića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trećeg septembra navršava se druga godišnjica od smrti legendarnog BiH nogometaša Alojza Renića Rene , te šesta godišnjica od smrti busovačkog nogometnog velikana Derviša Ekmeščića. Tim povodom će uskoro biti odigran meč veterana iz Zenice, Busovače i Travnika na kojem će nastupiti njihovi saigrači, prijatelji, sportski radnici…

Alojz Renić je u svojoj bogatoj nogometnoj karijeri nosio dresove travničkog Bratstva, Čelika, zagrebačkog Dinama, Sarajeva. Karijeru je započeo kao junior davne 1955. godine u NK Lašva iz Doca, a sa 16 godina postao je prvotimac travničkoga Bratstva. Prelaskom u Čelik iz Zenice 1965. godine ostvario je najveće sportske rezultate. S Čelikom je osvojio dva Srednjoeuropska kupa i Mitropa kup, pogađao je protivničke mreže s lakoćom, a u jednoj sezoni noseći crveno-crni dres bio je strijelac čak 42 gola. Svoj nogometni ugled potvrdio je i kao stručnjak. Bio je trener i direktor Čelika, trener Travnika.

Derviš Ekmeščić, bio je istaknuti nogometaš , privrednik i sportski radnik. Obavljao je funkciju predsjednika općine Busovača, dugo godina bio je direktor TP “Tisovac”, a smrt ga je zatekla na mjestu predsjednika Udruženja busovačkih penzionera. Nakon dugogodišnje uspješne igračke karijere u busovačkom Jedinstvu , preuzeo je funkciju predsjednika ovog kluba s kojim je ostvario brojne sportske uspjehe.

Derviš Ekmeščić , 1932-2009,
Alojz Renić , 1942-2013



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno