Ostali sportovi

Sjećanje na istorijski nastup dvojice Zeničana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“DA SE NE ZABORAVI, JER SMO DOKAZANO ZABORAVNI”

U julskom periodu 1993.godine na UNIVERZIJADI u gradu BUFFALO, NY – USA, predstavnici države Bosne i Hercegovine bili su zenički teniseri braća Davor i Denis POLJAK.

Sutra, 18.jula, je punih 25 godine od učešća braće Poljak na ovoj svjetskoj sportskoj manifestaciji, a nadam se da će neko se prisjetiti ovog patriotskog čina tada mladih sportaša.

Univerzijada u Buffalu je održana od 07. do 18 jula 1993.godine, a na prijedlog Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine boje samostalne evropske države branili su braća Poljak.
Tada je bilo vrijeme agresije na BiH, a mladi bosansko-hercegovački sportisti predstavljali su svoju zemlju na teniskim terenima i u defileu između 5.500 najboljih studenata sportista svijeta iz 110 zemalja.

Vijest je tada bila planetarna, jer se zastava Bosne i Hercegovine sa ljiljanima u Americi vijorila, prvi put sa te strane oceana.

Ostalo je već istorija bh sporta i ne samo sporta.

Odakle braća Poljak u ružno ratno vrijeme u Americi. Otišli su na školovanje u SAD, dobivši sportske stipendije kao izvrsni sportisti, 1990.godine stipendiju je dobio Denis Poljak, a godinu dana kasnije, 1991. godine, i Davor Poljak je dobio sportsku stipendiju američkog univerziteta.

Danas su Davor i Denis Poljak uspješni poslovni ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni danas žive i rade u Americi, gdje su ostali nakon školovanja i osnovali su svoje porodice, a dr Denis Poljak je prije sedam godina stekao naučno zvanje doktora ekonomskih nauka.

Da se sve ne zaboravi u njihovom rodnom gradu Zenici, u Zeničko-dobojskom kantonu, u Federaciji BiH, u Bosni i Hercegovini, predlažem braću Denisa i Davora Poljaka za neko od javnih priznanja, jer nikad nije kasno.

Izvor: Afan A./ Beg Art



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno