Zenica

Sjećanje na djevojčicu Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjećanje na djevojčicu Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici  – Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenice te veterani zeničkih brigada, političkih stranaka i organizacija položili su cvijeće na Spomen ploču u naselju Novo Radakovo, na mjesti na kojem je 13. maja 1992. godine poginula djevojčica Matea Jurić, prva civilna žrtva proteklog rata u tom gradu.

“Ponovo se nalazimo na mjestu koje znači bol, koje uvijek nanovo izaziva nevjericu, na mjestu koje naređuje nezaborav. Svake godine, kada obnavljamo sjećanje na našu Mateu Jurić, djevojčicu čiji život nije ni počeo a doživio je kraj, iznova otkrivamo nemoć riječi spram strašnog razloga našeg susreta ovdje”, kazao je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice te sekretar Odbora za obilježavanje značajnih datuma Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

On je podsjetio kako je Matea, kćerka Drage i Slavice Jurić, koja je bila rođena 29. jula 1990. godine te je u trenutku pogibije imala manje od dvije godine, život izgubila dok se vozila u autu sa svojim roditeljima.

Tom je prilikom, u momentu kada su se vodili i pregovori za mirno iseljenje vojske, od zalutalih metaka ispaljenih iz kasarne bivše Jugoslovenske narodne armije na Bilmišću, bila ranjena i njena majka.

Kadrić je podsjetio kako za taj slučaj, koji je 2006. godine s Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačen u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nema informacija da je ikada i okončan te da apleiraju na nadležne organe da ga okončaju te otkolone postojeće špekulacije.

“To je u interesu pripadnika Armije BiH, građana i Grada Zenice”, poručio je Kadrić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno