Zenica

Sjećanje na djevojčicu Mateu Jurić, prvu civilnu žrtvu rata u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Matea Jurić prva je civilna žrtva odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Imala je nepune dvije godine kada je 13. maja 1992. poginula u unakrsnoj vatri jedinica bivše JNA i pripadnika jedinica Teritorijalne odbrane dok se sa roditeljima vozila u putničkom vozilu, a tom prilikom ranjena je i Mateina majka Slavica.

– Danas smo se okupili na mjestu koje uvijek i nanovo izaziva bol, na mjestu koje izaziva nevjericu i zahtijeva i naređuje da se ne predamo zaboravu. Svake godine se okupimo na ovom mjestu, kazao je Tahir Šabić iz Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana grada Zenica, organizatora obilježavanja godišnjice stradanja prve civilne žrtva rata.

Istraga stradanja Matee Jurić je 2006. iz Kantonalnog tužilaštva prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH

Matea Jurić, kćerka Drage i Slavice Jurić, rođena je 29. jula 1990. u Zenici. Poginula je u vrijeme kada su se vodile aktivnosti na iseljavanju vojnika i tehnike bivše JNA koji su bili stacionirani u zeničkoj kasarni na Bilmišću.

Istraga u vezi sa stradanjem Matee Jurić je 2006. iz Kantonalnog tužilaštva prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH. Još nema informacija o epilogu ovog slučaja kod pravosudnih organa.

– Ovogodišnjom manifestacijom, oživljavajući sjećanje na stradanje nedužne djevojčice, prve civilne žrtve proteklog rata, ističemo potrebu i apelujemo na nadležne pravosudne organe da okončaju ovaj predmet. Apelujemo na Gradsko vijeće Zenice da usvoji plan obilježavanja značajnih datuma i događaja kako bi se definisalo koji su događaji u nadležnosti Grada, a koji u nadležnosti boračkih udruženja, rekao je Šabić.

Autor: Mirza Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno