Ljudi

Sjećanje –  ČEDO PAUNOVIĆ (1951-2010)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjećanje –  ČEDO PAUNOVIĆ (1951-2010) – Prije tačno devet godina umro je veliki umjetnik Zenice, majstor umjetničke fotografije Čedo Paunović član ULUPUBiH. Učestvovao je na 205 kolektivnih izložbi i osvojio 62 nagrade. Među njima 22 prve nagrade u zemlji i inostranstvu. Održao je i deset samostalnih izložbi fotografije i dijapozitiva.

Iako je dugi niz godina imao zdravstvene probleme to nije uticalo na njegovo umjetničko stvaralaštvo. U 1991 godini dodjeljena mu je najviša titula u Jugoslaviji  majstor umjetničke fotografija FSJ. Bio je član legendarnog Foto kluba Zenica zajedno sa Muratom Jašarevićem, Milanom Latinovićem  i Draganom Milovanovićem, takođe veoma uspješnim umjetnicima u oblasti fotografije sa ex yu prostora.

U Foto savezu Bosne I Hercegovine kao član uprave vodio je poslove Infocentra. U svom umjetničkom stvaralaštvu Čedo Paunović je mnogo vremena posvetio fotografišući karakteristične likove i pejsaže u pogonima željezare Zenica, a 2001 godine u gradskom muzeju Zenica otvorena je i njegova samostalna izložba “Moja Zenica”.Bio je umjetnik u duši i srcu. Mnogo godina proveo sam družeći se sa Čedom poznavajući njegovu skromnost i vedar duh. Svi mi koji smog ga poznavali sretni smo što smo bili njegovi drugari.

tekst: Milenko Šećerović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno