Crna hronika Zločini

SIPA: Spriječeno krijumčarenje pet migranata na području Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SIPA: Spriječeno krijumčarenje pet migranata na području Zenice – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u srijedu, 30. septembra, su na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo “organizovanje grupe, ili udruženja za krijumčarenje migranata”, u vezi sa krivičnim djelom “krijumčarenje ljudi”.

Kako se navodi u saopštenju SIPA- e, spriječeno je krijumčarenje pet migranata, državljana Bangladeša.

Tom prilikom policijski službenici SIPA-e privremeno su oduzeli jedno putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata, kao i druge predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Od januara do jula ove godine, Granična policija BiH zaustavila je više od 7.500 osoba koje su pokušale preći ilegalno granicu sa BiH, uglavnom u njenom istočnom dijelu koji graniči sa Srbijom i Crnom Gorom.

Tužilaštvo BiH je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv dvojice državljana BiH, Ćazima Agića i None Sejdića zbog krijumčarenja 11 migranata sa područja Iraka.

Optužnica je podignuta i protiv Miroslava Jovančićevića iz Užica, državljanina Republike Srbije, koji se tereti da je u maju 2019. godine prihvatio ponudu da, za ugovoreni novčani iznos državljane Kameruna, nakon što su prethodno ilegalno ušli iz Srbije u BiH, preveze do Sarajeva.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, od početka godine registrovano je 10.000 migranata koji borave u BiH.

Autor: slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno