Zločini

SIPA: Pravna lica iz BiH na meti prevaranata, jedna firma izgubila više od milion eura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u svom radu uočila pojavu prevarnih postupanja na štetu pravnih lica iz Bosne i Hercegovine, počinjenu od strane nepoznatih lica.

Kako se navodi u saopćenju, prevarno postupanje se vrši na način da se pravnim licima iz Bosne i Hercegovine, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmjenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje.

“Na taj način se sredstva, sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u našoj zemlji, doznačavaju na ino račune pod kontrolom lica koja vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah transferišu dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu čime se pričinjava šteta pravnim licima iz Bosne i Hercegovine. Postoji značajan broj prijava podnesenih od strane pravnih lica iz Bosne i Hercegovine, koja su oštećena za velike novčane iznose, među kojima je u jednom slučaju pravnom licu nanesena šteta u iznosu od preko milion eura”, navodi se u saopćenju.

Između ostalog su naveli su da o navedenom su obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u Bosni i Hercegovini te da je istima sugerisano da preduzmu raspoložive mjere pojačane kontrole prilikom realizovanja ino plaćanja sa ciljem minimiziranja navedene pojave kojom se nanosi šteta njihovim klijentima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno