Zenica

Sindikat zdravstva KBZ traži isplatu jednokratne pomoći, Uprava smatra da bi to bolnicu izložilo finansijskim problemima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat zdravstva Kantonalne bolnice Zenica traži od nadležnih isplatu sredstava po osnovu Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, koju je donijela Vlada FBiH u mjesecu julu tekuće godine.

Dana 07.09.2022.godine dostavili smo direktoru JU KBZ Prijedlog za isplatu jednokratne pomoći radnicima JU KBZ, te nam je dan poslije odgovoreno aktom broj: 01-04-6317/22, da JU KBZ nije u mogućnosti udovoljiti našem zahtjevu. U odgovoru je navedeno da bi isplata po radniku u iznosu od 1.080,00 KM izložilo Bolnicu dodatnim troškovima u iznosu cca 1.900.000,00 KM, a što bi značajno utjecalo na redovno poslovanje Bolnice, i mogućnost izmirenja redovnih obaveza prema radnicima i dobavljačima.

Nakon toga smo se obratili svim nadležnim za oblast zdravstva u Zeničko dobojskom kantonu:

Ø Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica

Ø Direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK gosp. Omer Škaljo

Ø Ministar Zdravstva ZDK gosp. Adnan Jupić

Ø Premijer Vlade ZDK gosp. Mirnes Bašić

Do danas nismo dobili niti jedan odgovor.

Evidentno je da su cijene životnih namirnica i troškovi života drastično povećani, tako da povećanje plaće koje smo postigli potpisivanjem Kolektivnog ugovora ne može u cijelosti pratiti niti porast životnih troškova, a kamoli poboljšati standard radnika u zdravstvu i spriječiti svakodnevni odlazak iskusnih radnika u inozemstvo. Smatramo da smo kategorija uposlenika, koja zaslužuje ovu vrstu podsticaja obzirom na povećan obim posla i izloženosti riziku od pandemije.

Imajući u vidu navedeno molimo sve gore navedene, a posebno Direktora zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, iznađu mogućnosti za isplatu tražene pomoći, jer će na ovaj način poboljšati kvalitet života radnika zaposlenih u zdravstvu, što će barem u nekoj mjeri zaustaviti aktuelni egzodus medicinskih sestara/tehničara.

DOKUMENTI:

Prijedlog za isplatu jed.pomoci,

Odgovor direktora KBZ

Predsjednik NSSRZUZ FBiH OO JU Kantonalna bolnica Zenica Dipl.med.tehničar Fahrudin Heco



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno