Nogomet

Sindikat profesionalnih nogometaša kontra Uprave NK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat profesionalnih nogometaša kontra Uprave NK Čelik – Hrvatski bočni fudbaler Ante Blažević se sinoć priključio pripremama Željezničara u Antaliji, te bi uskoro trebao i zvanično postati novi član kluba s Grbavice.

Blažević je u prethodnoj polusezoni nosio dres Čelika, a zenički klub sada tvrdi da njegov ugovor i dalje važi, te da on nema pravo izvršavati obaveze prema drugom Klubu.

“Nogometni klub „Čelik“ Zenica obavještava javnost da je menadžment kluba predupredio mogućnost jednostranog raskida ugovora po FIFA pravilniku između kluba i Ante Blaževića.

Imenovani je posredstvom Advokatskog društva Spaho d.o.o. uputio zahtjev za doborovoljno plaćanje dospjelih obaveza. Takav Zahtjev je pravno neutemeljen i zakonski nesonovan obzirom da se isti već ranije obratio Klubu posredstvom drugog advokata sa kojim klub radi na slučaju.

Ante Blažević je svojevoljno napustio klub i bez ikakvog obrazloženja prestao izvršavati svoje obaveze definisane Ugovorom, Zakonom o radu i normativnim aktima N/FS BiH, FIFA-e i UEFA-e. Zbog svega navedenog klub je odlučio suspendovati igrača.

Formalno pravno, Blažević je još uvijek igrač Čelika i kao takav nema pravo izvršavati obaveze prema drugom Klubu.

Nogometni klub „Čelik“ će nastaviti izvještavati javnost o ovom slučaju”, stoji u saopštenju Čelika.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH reaogovao je na sinoćnju objavu zeničkog Čelika.

Sindikat želi stati u zaštitu svog člana, igrača Ante Blaževića, navodi se u saopštenju u kojem također stoji:

“NK Čelik Zenica u svojoj objavi obmanjuje javnost, donosi informacije vezano za našeg člana, koje nisu istinite, te pokazuje elementarno nepoznavanje propisa koje regulišu fudbal i općeg znanja u sportskom pravu, kao posebnoj pravnoj oblasti.

Igrač Ante Blažević je stranac, državljanin Republike Hrvatske, a prvostepeni i drugostepeni sudski organi u bh. fudbalu ne ispunjavanju potrebne standarde koje propisuje FIFA, kako bi objektivno mogli suditi stranim državljani. Strani državljani, koji nastupaju u bh. fudbalu, mogu svoja prava, onda kada su ugrožena, zaštiti odmah koristeći mehanizme koje predviđa FIFA. Igrač Ante Blažević je zaključno sa 1.2.2020. godine slobodan igrač, s obzirom na to da je pomenutog dana iz opravdanih razloga jednostrano raskinuo ugovor s NK Čelik Zenica.

Prethodno je klubu poslao opomenu s rokom od deset dana, dajući Klubu u dobroj volji mogućnost da izvrši plaćanje svog duga prema njemu, kako bi ostao dio tog kolektiva. Međutim, to se nije desilo, te je igrač bio prinuđen, koristeći član 14. FIFA-inog Pravilnika o Registraciji, Statusu i Transferu igraču, raskine svoj Ugovor iz opravdanih razloga. Dug Kluba prema igraču iznosi devet (9) mjesečnih plata, a igrač je klupske čelnike u protekla dva mjeseca u više navrata upozoravao na njegova prava kao igrača stranca, no s druge strane nije bilo odgovora.

Za vrijeme trajanja roka opomene, igrač nije bio obavezan izvršavati svoje klupske obaveze. Dakle, 1. februara tekuće godine prestale su sve obaveze igrača prema Klubu, a obaveze koje je Klub imao prema igraču on će potraživati putem FIFA-inih sudova (FIFADRC), te je već predao svoj tužbeni zahtjev.

Želimo podsjetiti na obavezujuću presudu CAS-a za bh. fudbal (Court of Arbitration for Sports/ Arbitražni Sud za Sport), sa sjedištem u Lozani (Švicarska), u slučaju igrača Ivana Delića br 2018/A/5616. Naime, u pomenutom slučaju CAS je naložio da se igračima, strancima, koji nastupaju u BiH, omogući nesmetana registracija u drugi klub, te da je djelovanje suprotno tome ilegalno. CAS također navodi da su igrači, koji iz opravdanih razloga jednostrano raskinu ugovor “slobodni”, te ne postoje opravdani razlozi zbog kojih se takvi ugovori ne bi smatrali raskinutim od strane domaćih, registracionih Saveza.

Na kraju, ako NK Čelik Zenica posjeduje pravnika, pravnu službu ili advokatski tim koji radi za klub, te on/ona ili oni sudjeluju u lancu donošenja odluka, koje obmanjuju javnost, želimo ih pozvati da diskusiju vode u okvirima struke, s obzirom na to da su protiv kluba trenutno pokrenute dvije tužbe na FIFA-inim sudovima, koje će pored isplate dugovanja, novčanom kaznom, rezultirati i mogućnošću zabrane registracije novih fudbalera u prvom nadolazećem prelaznom roku”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno