Zenica

Sindikat ArcelorMittala Zenica zakazao generalni štrajk!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glavni odbor Sindikata ArcelorMittal Zenica d.o.o. je na svojoj Vanrednoj sjednici održanoj 03.10.2023. godine, nakon dobijene saglasnosti od strane Skupštine Sindikata ArcelorMittal Zenica d.o.o., jednoglasno donio Odluku o organizaciji i provođenju generalnog štrajka sa zahtjevom za zaključenje Pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2023/2024 godinu uz povećanje plata i naknada radnicima, u uslovima nikad većih troškova života.

Štrajk će započeti 20.11.2023. godine, od 07.00 sati, i trajaće sve do ispunjenja zahtjeva sindikata. Odluku o obustavi/prekidu štrajka donosi Štrajkački odbor.

Sindikat je Odluku o organizaciji štrajka jučer dostavio Upravi i time zvanično pokrenuo aktivnosti na organizaciji štrajka.

U novom pojedinačnom kolektivnom ugovoru Sindikat pored ostalog traži:
– povećanje najniže neto satnice,
– povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve platne razrede,
– povećanje dodatka na platu za noćni rad,
– povećanje dodataka za otežane i teške uslove rada,
– isplatu varijabilne plate za sve radnike, ovisno od dostignute EBIDTA,
– isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2024. godinu,
– povećanje iznosa naknade za topli obrok.

Također želimo informisati javnost da je jučer u Sarajevu održan sastanak predstavnika sindikata svih nivoa sa ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem, koji je iskazao puno razumijevanje za težak materijalni položaj radnika i njihove zahtjeve, uz obećanje da će se, u skladu sa svojim nadležnostima, u rješavanje ove problematike uključiti i resorno ministarstvo. U tom smislu su usaglašeni i konkretni zaključci.

Štrajkački odbor poziva radnike na jedinstvo i podršku sindikatu, upravu ArcelorMittal Zenica poziva da prihvati više nego opravdane zahtjeve radnika i sindikata, a medijima zahvaljuje na zanimanju i korektnom praćenju sindikalnih aktivnosti, čiji značaj nije ograničen samo na radnike ove firme.

SINDIKAT ARCELORMITTAL ZENICA D.O.O. ŠTRAJKAČKI ODBOR

Saopćenje za javnost Sindikata ArcelorMittala Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno