Zenica

Šetnja do iftara postala brend Zenice: Za prvi ovogodišnji pohod prijavljeno 400 učesnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skoro će decenija kako je u Zenici je pokrenut projekt pod nazivom Šetnja do iftara. Riječ je o jedinstvenoj ideji planinara i turističkog vodiča Afana Abazovića iz Zenice.

Šetnja do iftara je projekt koji spaja ideju zdravog života, promociju boravka u prirodi, te spoja aspekta duhovnosti s prirodnim kruženjem.

Dolaze i nemuslimani

Naravno, to na lijep način rezultira i druženjima, spajanjem ljudi, kultura, zajednica, što jedan od važnih aspekata ramazana. Dolaze i muslimani i nemuslimani, pa se time šalje dodatno snažna poruka, daleko od oštre retorike i jezika mržnje u javnom prostoru.

Ideja je toliko uspjela da se #ŠetnjaDoIftara postala brend Grada Zenice.

“Šetnja do iftara se već devet godina održava na padinama brda oko Zenice u organizaciji udruženja ‘Azimuth 135’. Ideja se rodila od jednog spontanog Facebook statusa ‘Raja, hoćemo li se iftariti na Kljunu?’, a to je jedan prelijep vidikovac na Zenicu. Na taj poziv se odazvalo 55 osoba i imali smo nezaboravan iftar. Nakon toga, shvatili smo mogućnosti ovakvog koncepta laganih planinarskih tura i jednostavno nastavili njihovu realizaciju svake nedjelje tokom ramazana”, prisjeća se Afan Abazović.

Ove godine, za prvu Šetnju do iftara, planiranu za nedjelju, 17.03., prijavilo se 400 učesnika, što je zaista veliko priznanje za cjelokupnu ideju.

“Većina prijavljenih je iz Zenice, a imamo goste iz Sarajeva, Viteza i Kaknja. Najavljene vremenske prilike su idealne, a tura krasna, na brdo Zmajevac, odakle ćemo iftariti sa prekrasnim pogledom na Zenicu u zalazak Sunca”, kaže nam Afan.

Koncept je veoma jednostavan – nedjeljama u toku ramazana planinari, ljubitelji prirode, građani okupljaju se na zajedničkom polazištu. Autobus vozi učesnike do neke lokacije sa koje se planinari laganim stazama, da bi se, potom, došlo na vidikovac na Zenicu, gdje se iftar vadi iz ruksaka i konzumira na licu mjesta.

Planirane i nove šetnje

Uz to, učesnici se uvode u planinarenje, upoznaju historijsko-geografske odlike zeničkog kraja, borave na zraku, druže se i međusobno upoznaju i onda, nakon ramazana, nastavljaju sa planinarenjem, u dosta ozbiljnijem obliku, objašnjeno nam je.

Za učešće je potrebno imati udobnu obuću za hodanje po neravnom terenu i iftar u ruksaku, a prijatelji projekta ponekad obezbijede prijevoz i dio iftara.

Nakon šetnje 17. marta, ukoliko to vremenske prilike dozvole, planirano je još Šetnji do iftara, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena putem Facebook i Instagram profila.

Izvor: Radio Sarajevo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno