Zenica

Šest zemalja, desetine gradova i stotine mladih – radno ljeto u Našoj djeci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šest zemalja, desetine gradova i stotine mladih – radno ljeto u Našoj djeci – Ljetno vrijeme je većinom vrijeme odmora, ali djeca i mladi iz Udruženja za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica su bili aktivni ovog ljeta.

Pored aktivnosti u našoj Zenici o kojima smo već pisali(Dobre Kote, Multimedijalna škola, Regionalni sastanak lidera omladinskih organizacija, Časopis „Smišljam“, specijalne radio emisije) naši članovi su učestvovali u mnogim aktivnostima izvan Zenice i Bosne i Hercegovine. Preko stotinu djece i mladih je u ljetnom periodu boravilo na različitim programima, sastancima, edukacijama gdje su na pravi način predstavljali našu organizaciju, Zenicu i Bosnu i Hercegovinu.

Pa krenimo redom:

Snažniji glas za djecu, Brisel

Naša kolegica Ira Raković je ispred naše organizacije i mreže Snažniji glas za djecu zajedno sa direktorom Mreže organizacija za decu Srbije “MODS” krajem maja boravila u radnoj posjeti Briselu. Tamo su predstavili stanje djece u zemljama Zapadnog Balkana. Posjeta je realizovana u okviru regionalnog projekta Glas mladih koji podržava Evropska unija a koji naša organizacija realizuje u suradnji sa organizacijom Otvoreni klub iz Niša.

Sastanak community media u Poljskoj

Direktorica program radija „Active“ je učestvovala na sastanku predstavnika community medija u organizaciji CMFE(Community Media Forum Europe) koji se održao u Poljskoj početkom juna. Tema ovogodišnjeg sastanka je bila „Sloboda govora“ sa posebnim naglaskom na spriječavanja govora mržnje u community medijima.

Humanity in Action Fellowship – Sarajevo, Berlin

Jedan od 11 ovogodišnjih bh. učesnika jednog od najzahtjevnijih fellowshipa na svijetu, onog u organizaciji Humanity in Actiona, je bio i naš član Aldin Vrškić. On je zajedno sa 15 mladih iz Evrope i Amerike proveo 25 dana u Bosni i Hercegovini gdje su detaljno analizirali situaciju u Bosni i Hercegovini i radeći na pronalaženju riješenja za neka od gorućih pitanja u našoj državi. Nakon toga, zajedno sa još preko 200 učesnika je prisustvovao petodnevnoj konferenciji koja se održala u Berlinu. Prateća aktivnost u lokalnoj zajednici je planirana u narednom periodu.

Ljetni kamp u Pestalozzi selu u Švicarskoj

Troje predstavnika naše organizacije su zajedno sa 15 djece iz Zenice boravili 12 dana u Dječijem selu Pestalozzi u Švicarskoj. Tamo su odrasli i djeca prošli kroz niz radionica na različite teme. Ovaj način rada se pokazao izvanredan jer su djeca saznali više o sebi i drugima, te su naučili da pomjere svoje vlastite granice i da izađu iz svoje „komforne“ zone.

Također, unaprijedili svoja znanja o različitim temama. Ta ista znanja će imati priliku da prenesu i svojim vršnjacima u Zenici kroz realizaciju akcionih planova u zajednici. Pored djece iz Bosne i Hercegovine, na ovom kampu su boravila i djeca iz Makedonije, Moldavije, Švicarske, Rusije, Srbije. Učesnici iz Zenice su živjeli sa djecom i odraslima iz drugih država, te se tako učili drugim kulturama, suživotu i dijeljenju. Nakon 12 dana, djeca nisu mogla sa sakriju svoje emocije i sreću zbog učešća u ovakvoj vrsti kampa.

Tribina „Čiji je naš jezik?“ – Novi Sad, Exit festival

Naša organizacije je dobila čast da na najposjećenijoj tribini na Exit festivalu predstavi herojsku borbu protiv segregacije srednjoškolaca iz Jajca. Pored našeg predstavnika, na tribini su učestvovali članovi građanske koalicije „Naša škola“, a učešće su uzeli i poznati umjetnici poput Marka Šelića, Dragana Bjelogrlića, lingvistice Snježane Kordić i drugih.

Zenica – Niš calling vol. 2 – Niš, Srbija

Sredinom augusta, tačnije od 10. do 15. članovi radija „Active“ su boravili u Nišu gdje su u sklopu projekta „Zenica – Niš calling“ prisustvovali sastanku sa članovima Super radija iz Niša i Radija RaBe i 3fach iz Švicarske. Pored sastanka, koji je imao i edukativni karakter, naši članovi su uživali i u jednom od najvećih jazz festivala u Evropi, Nišville-u na kojem su bili medijski partneri. Projekat se realizuje uz podršku SAJV-a.

Edukacija za vršnjačke edukatore

U mjesecu agusutu, šest predstavnica Dječijeg parlamenta koji djeluje u sklopu naše organizacije, zajedno sa našom kolegicom Irom Raković su boravili na planini Zlatar u Srbiji. Tamo su se sa vršnjacima iz Albanije, Srbije i Crne Gore edukovali za vršnjačke edukatore. Učili su kako pratiti položaj djece i ostvarivanje njihovih prava, te kako koncipirati radionice za vršnjake i prenijeti im znanje. U narednom periodu slijedi niz radionica koje će voditi naši parlamentarci.

Ulaganje u djecu, Jajce

Trodnevni susret predstavnika dječijih grupa iz Zenice, Modriče i Banja Luke, u okviru projekta „Ulaganje u djecu“ održan je u Jacu. Susret djece rezultirao je novim koracima koje će djeca poduzeti do kraja godine. Njihov cilj za naredni period je približiti Lokalni akcioni plan vršnjacima, te su ovaj susret iskoristili za razradu plana. Ideja je da mjere predviđene Lokalnim akcionim planom predsave djeci kroz formu časopisa i kroz rime. Naše Adna, Almedina i Lamija iz Dječijeg parlamenta sa svojim vršnjacima planirale su i obilježavanje Dana djeteta pod nazivom D(jeteta) dan. Djeca poručuju: Imate pravo na svoj san dođite na D(ječiji) dan! Djeca su imala priliku upoznati kulturnu i historijsku baštinu Jajca, te posjetiti Plivska jezera. Projekat se realizuje uz podršku i u partnerstvu sa organizacijom Save the children.

Interkulturalna razmjena, Erfurt Njemačka

10.09. tri predstavnika našeg Udruženja i radija „Active“ otputovala su u njemački grad Erfrut gdje su se sreli sa grupom iz Srbije i Njemačke kako bi prisustvovali interkulturlnoj razmjeni u kojoj su razmjenjivali iskustva, predstavljali svoje države, kulture i gradove. Članovi radija „Active“ imali su priliku da vide kako funkcionira community radio van granica naše zemlje, ali i da se dodatno educiraju o temama koje su važne za našu zajednicu i kreiranje medijskog prostora. Sedam dana proveli su pripremajući i radijsku emisiju u kojoj su intervjuirali, prenijeli svoje utiske, predstavili teme o kojima su educirani i puštali dobru muziku. Emisija je mitirana na njemačkom community radiju F.R.E.I., a uskoro ćete moći je slušati na 88,5 FM i online na wwww.activezenica.com. Naredna faza projekta 3×3 planirana je za april ili august naredne godine kada će se ovi mladi ljudi ponovo spojiti u Sarajevu, Zenici i Novom Sadu.

Progresnivi mladi za osnaženu budućnost, Njemačka

Naša Ajla Heralić dio je grupe Progresivnih mladih za osnaženu budućnost iz BiH koji su i ove godine otputovali u Njemačku na dvije sedmice kako bi se susreli sa drugim narodima koji dolaze iz konfliktnih područja. Ajla se družila sa mladima iz Njemačke, Izraela, Palestine, te sa Kurdima iz Iraka. Bosanskohercegovačka grupe je na nacionalnim sastancima razgovarala o spornim ratnim godinama i ličnim iskustvima, kao i individualnim traumama koje je svako od nas nosi. Na ovaj način radilo se na propitivanju kolektivne i individualne traume, ali najvažnija tema o kojoj se govorilo je kultura sjećanja. U okviru Međunarodne ljetne akademije Ajla je imala priliku planinariti, učestvovati na interkulturalnim večerama, posjetili Dachau, rudnik soli, ići na rafting i učestvovati na razlilčitim radionicama.

Save The Children edukacija, Sarajevo

Kako bi unaprijedili vlastite kapacitete i kapacitete partnerskih organizacija, Save the Children je organizovao obuku s ciljem savladavanja osnovnih principa i koraka kako bismo što efikasnije odgovorili na krizne situacije. Obuka se provodi u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, a pored osoblja Save the Children-a, učestvuju i predstavnici organizacija Naša djeca Zenica, Altruist Mostar, Otaharin Bijeljina, Vermont Brčko, Nova generacija Banjaluka i Centar za integraciju mladih Beograd. Prvog dana obuke, za blizu 30 učesnika, predstavnice Caritas-a BiH predstavile su SPHERE projekat, koji predstavlja minimalne standardi za pružanje pomoći u kriznim situacijama.

Praćenje festivala: Gotiva, Exit, OK Fest, Sea Dance, Nišville…

Vrijedni članovi radija „Active“ su tokom ljeta izvještavali sa skoro svih značajnijih festivala u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Tako je naš radio imao predstavnike i izvještaje sa Gotiva festa, Ok Festa, Exit festivala, Sea Dance festivala, Nišvilla. Sa ovim izvještajima se približio svom duguročnom cilju koji je postavljen prošle godine, a to je da kroz pet godina prvi bh. community radio postane medijski partner svim značajnijim festivalima u regionu.

4th Regional Exchange Meeting, Zenica

Dolaskom jeseni su aktivnosti u lokalnoj zajednici pojačane, a posebnu čast i obavezu su članovi Udruženja imali organizovanjem 4. Regionalnog sastanka lidera omladinskih organizacija. Na ovom sastanku, koji je prošao u odličnoj atmosferi, učešće su uzeli predstavnici iz 8 zemalja i to: Bosne i Hercegovine, Srbije, Švicarske, Kosova, Albanije, Makedonije, Moldavije i Crne Gore. Tema sastanka je bila fundraising i storytelling, a pored toga sastanak je poslužio kao platforma za buduće projekte. Tako su u danima nakon sastanka već ostvareni partnerski odnosi sa organizacijama iz Makedonije i Crne Gore.

Velika nam je čast da smo, zajedno sa djecom i mladima iz regiona, mogli da upoznamo drugo i drugačije, da učimo i da se razvijamo. Sretni smo jer smo uspjeli da osiguramo da djeca i mladi iz našeg grada budu dio programa koji ih razvijaju u aktivne članove u svojim zajednicama. Vjerujemo da je ovo najbolji način da se razvijamo, prihvatamo različitosti i kreiramo bolju svakodnevnicu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno