Biznis

Šest rudara poginulo u 2014.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na sjednici Izvještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove o inspekcijskom nadzoru u rudnicima u Federaciji BiH za 2014. godinu.

U Izvještaju je konstatirano da je, na osnovu redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora, rudarskih inspektora i geološkog inspektora, u prošloj godini šest rudara poginulo, od toga pet u Rudniku mrkog uglja Zenica – pogon Raspotočje i jedan u Rudniku boksita Jajce – jama Bešpelj. U 2013. godini su zabilježena dva smrtna slučaja, a u 2012. pet.

U izvještaju se navodi i da su prilikom pregleda federalnih inspektora sačinjeni zapisnici sa utvrđenim činjenicama o subjektu nadzora i nedostacima, na osnovu kojih su izdata rješenja o njihovom otklanjanju.

Na osnovu inspekcijskih nadzora u rudnicima, u izvještaju je, između ostalog, zaključeno da su radovi na otkrivci u rudnicima s površinskom eksploatacijom, kao i radovi na izradi šire pripreme u rudnicima s podzemnom eksploatacijom u zaostatku u odnosu na planove, što utječe na sigurnost rada te da je potrebno uskladiti dinamiku ovih radova.

Također, zaključeno je da se lična i kolektivna zaštitna oprema mora osiguravati u kontinuitetu, da treba raditi na educiranju nadzorno-tehničkog osoblja i ostalih uposlenika s propisima, planom odbrane i spasavanja i potencijalnim opasnostima koje mogu nastati u rudnicima, dodatno humanizirati rad, u rudnicima uvoditi nove tehnologije koje povećavaju stepen sigurnosti ili primjenjivati postojeće s tehničkim rješenjima koje smanjuju rizik od nastanka opasnosti.

Potrebno je raditi i na efikasnom rješavanju problema fizičkog osiguranja prostora i objekata na nivou rudnika, kao i nastaviti ulaganja u rudnike uz ozbiljnu tehno-ekonomsku analizu opravdanosti, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno