Biznis

Firme odbile sadaku Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kebex, Ege Komerc i Nord-Star tri su preduzeća iz Doboj Juga koja ne žele prihvatiti finansijsku pomoć namijenjenu saniranju dijela direktnih šteta usljed majskih poplava nastalih kod privrednih subjekata u Zeničko-dobojskom kantonu.

Kako se navodi u izjavi koju su direktori ovih firmi, Emir Trbaković, Naiz Avdić i Amel Saračević, uputili Ministarstvu privrede ZDK i uredu premijera, pomoć ne žele prihvatiti jer se radi o sramotnom isnosu.

Konkretno, radi se o iznosu od 3810 KM pomoći za sva tri preduzeća, a za sanaciju štete koja je prikazana na 130.500 KM i koja u stvarnosti još veća.

“Na ovaj čin smo se odlučili jer smatramo da nismo preduzeća kojima je potrebna sadaka, budući da se ovaj iznos ne može okarakterizirati kao pomoć finansijskim sredstvima”, kažu privrednici za portal eKapija.ba, dodajući da je Izjava o odricanju dodijeljene pomoći prije svega plod nezadovoljstva.

U svom obraćanju premijeru navode da je napravljena velika segregacija u načinu i visini dodijeljenih sredstava.

“Kako drugačije nazvati način raspodjele kada je u prvom krugu koeficijent 0,39 , u drugom koeficijent 0,191, a kod nas 0,029 (13 puta manji nego kod prvog kruga, a 6,5 puta manji od drugog kruga pomoći) štete prikazane u Općinskim obrascima. Kako to nazvati nego kao jedan vid segregacije i nepromišljenosti pri raspodjeli finansijskih sredstava za pomoć privrednicima, ističu nezadovoljni privrednici.

Također, ističu da nije uzet u obzir broj uposlenih što je trebao biti još jedan logičan faktor pri raspodjeli pomoći.

Inače, ova tri preduzeća upošljavaju 40 uposlenika i napominju da nisu nikoga otpustili ni nakon poplava, nadajući se pomoći sa viših nivoa vlasti, što je u potpunosti izostalo.

Kao još jedan primjer nelogičnosti navode da se trebao tražiti bilans stanja radi uvida o vrijednosti opreme u firmama, pogotovo u pojedinim malim radnjama i obrtima.

“Nelogično je da radnja ili obrt sa 1 ili eventualno 2 uposlena dobije 7.000 – 12.000KM u prvom i drugom krugu, a mi u ovom krugu kao preduzeća sa prikazanom sličnom štetom iznos od 1021 do 1607 KM, što je zaista poražavajući podatak”, objašnjavaju oni.

“Čin vraćanja odobrenih sredstava je logičan slijed, jer ne želimo da samo statistički i kozmetički uljepšavamo izvještaje Vlade višim instancama vlasti i međunarodnim organizacijama o poduzećima kojima su pomogli u sanaciji štete. Postoje i drugi načini pomoći gdje bi nam više pomogli, a prije svega mislimo da duži period čekanja realnih sredstava za sanaciju štete, povoljni krediti sa malom kamatom ili većim grejs periodom”, zaključuju ogorčeni privrednici.

U nastavku pogledajte tabelarni prikaz iznosa finansijske pomoći koji je dodijeljen preduzećima u Zeničko-dobojskom kantonu.

S.B. / eKAPIJA

spisakpomoczdk01

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno