Sudske klupe

Šest mjeseci točio gorivo na karticu bivše firme, oštetio je za 28.484 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 22.03.2023.godine, podiglo je optužnicu protiv Karalić Osmana zbog produženog krivičnog djela prevara uz člana 294. Stav 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 23.03.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Optužnica koja se nalazi u prilogu objave je anonimizirana u cilju zaštite oštećenih lica, svjedoka, službenih evidencija…

BOSNA I HERCEGOVINA – FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE – ZENIČKO–DOBOJSKI KANTON
KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO–DOBOJSKOG KANTONA ZENICA
Broj: T04 0 KT 0048076 22 – Zenica, 22.03.2023. godine

OPĆINSKOM SUDU U ZENICI – Sudiji za prethodno saslušanje – ZENICA

Na osnovu odredbe člana 45. stav 2. tačka i) i odredbe člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku F BiH, p o d i ž e m
O P T U Ž N I C U
Protiv:
OSMANA KARALIĆ, 1993. godište, iz Zenice, neosuđivan,
što je,
nakon okončanja radnog odnosa u društvu „…“ d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu, … sa danom 23.06.2021. godine, umjesto da razduži beskontaktnu karticu .. Group, koja je glasila na ime B. B., serijski broj kartice: … a koja je izdata na temelju ugovornog odnosa između … Group i društva “…“ d.o.o. i namijenjena isključivo za sipanje goriva u motorno vozilo-kamion registarskih tablica … u vlasništvu društva “…“ d.o.o., koju karticu i motorno vozilo je nakon B. B. zadužio Osman Karalić u vrijeme dok je bio zaposlenik društva “…“ d.o.o., ali je svjestan svoga djela, što je i htio, u vremenskom periodu od 26.06.2021. godine do 19.01.2022. godine, koristeći navedenu karticu, sipao gorivo u vlastiti putnički automobil i kanistere na teret društva “… d.o.o., pa je tako postupajući pri tome prikrivao činjenicu da više nije zaposlenik društva “…“ d.o.o. i da nema ovlaštenje koristiti predmetnu beskontaktnu karticu … Group serijski broj kartice …, time doveo u zabludu uposlenike …Group koji su mu sipali gorivo na račun društva “…“ d.o.o., s ciljem da pribavi protivpravnu imovinsku korist, pa je na taj način oštetio društvo “…“ d.o.o. za ukupan iznos od 28.484,24 KM, dakle, lažnim prikazivanjem činjenica doveo i u zabludi održavao drugoga i time ga naveo da na štetu svoje imovine što učini ili ne učini, s ciljem da sebi ili drugome pribavi protivpravnu imovinsku korist, čime je učinio produženo krivično djelo prevare iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ F BiH,Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno