Politika

Senat Univerziteta u Zenici poziva premijera ZDK na dijalog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom javno iznesenih navoda Premijera Zeničko-dobojskog kantona kojim je između ostalog navedeno da se Univerzitet u Zenici oglušava o primjenu zakona, da podzakonskim aktima poništava zakone, da Univerzitet u Zenici radi na granici zakonitosti, da je ugrožena reputacija Univerziteta u Zenici, te u vezi navoda da funkcionalni dodaci znače duplo plaćanje za isti posao, Senat Univerziteta u Zenici je na sjednici održanoj 31.01.2024.godine zauzeo slijedeći stav:

  1. Kao najviše akademsko tijelo, Senat Univerziteta u Zenici djeluje na principima zakonitosti, transparentnosti, profesionalnosti i nezavisnosti čime se onemogućava politički utjecaj na Univerzitet u Zenici i osigurava akademska nezavisnost. U vezi navoda da radimo na granici zakonitosti, ističemo da se rad Senata Univerziteta u Zenici odvija isključivo u skladu sa zakonom i općim aktima Univerziteta Zenici, te da je ispravnost našeg rada već u dva navrata potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Naime, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je insistirala na primjeni ranijih odredaba Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona kojima je bilo regulisano da Statut Univerziteta u Zenici donosi Upravni odbor čiju većinu čine članovi Vlade i onih kojima je Vlada omogućila uticaj na izbor rektora i prorektora. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmatrao ovo pitanje i istakao da su takve odredbe kantonalnog zakona suprotne odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine i sa članom 1/2 Ustava Bosne i Hercegovine. Također je istakao da javna vlast ne može uticati na donošenje statuta visokoškolske ustanove jer bi na taj način došlo do narušavanja autonomije univerziteta. Pored navedenog, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u svojoj presudi uputio Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona da kantonalni zakon iz oblasti visokog obrazovanja uskladi sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine. U 2023. godini Vlada Zeničko-dobojskog kantona je formirala radnu grupu koja je trebala raditi na harmonizaciji propisa, ali rad te radne grupe je prekinut, te se insistira na primjeni odredaba kantonalnog Zakona koje su, prema našem mišljenju u suprotnosti sa Okvirnim zakonom Bosne i Hercegovine. Problem neusklađenosti zakona nije nešto što može riješiti Univerzitet, već je to zadatak i obaveza vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, a Univerzitet stoji na raspolaganju u pogledu stručne pomoći.

NEOSNOVANO JE ZAHTIJEVATI I NEREALNO JE OČEKIVATI DA SENAT DONOSI ODLUKE KOJE ĆE BITI U SUPROTNOSTI SA OKVIRNIM, ODNOSNO DRŽAVNIM ZAKONOM O VISOKOM OBRAZOVANJU!

  1. Na paušalne navode da je Univerzitet u Zenici privatiziran ističemo slijedeće: Senat se sastoji od 25 članova i to predstavnika svih fakulteta Univerziteta u Zenici, rektora, prorektora i predstavnika studenata, a svoje odluke donosi gotovo jednoglasno. To je pokazatelj jednog visoko kvalitetnog rada i saradnje sa svim organizacionim jedinicama i demokratskog pristupa koji omogućava svim subjektima da se uključe u procese donošenja odluka. Kroz svoje djelovanje Senat Univerziteta u Zenici ispunjava svoju društvenu misiju vezanu za unapređivanje akademskog integriteta i akademskih sloboda, pri čemu promovira načela etičkog i profesionalnog djelovanja.
  2. U vezi navoda da Univerzitet traži da se kroz funkcionalni dodatak plaća nešto što spada u redovni posao nastavnika, neophodno je istaći da to nije istina i da funkcionalni dodatak, koji postoji u svim institucijama visokog obrazovanja, predstavlja dodatak na platu za dodatne, a ne redovne poslove, te da svaka funkcija podrazumijeva određene zadatke, obaveze  i odgovornosti, koji prevazilaze redovne poslove nastavnika na Univerzitetu. Bojimo se da se kroz ukidanje funkcionalnih dodataka Univerzitet u Zenici želi destabilizirati, a u konačnici čini se da se želi dovesti u pitanje akreditacija Univerziteta koja je u toku.
  3. U vezi izjave da Univerzitet u Zenici nije dobro pozicioniran na rang listama i da se narušava njegova reputacija, ističemo da Univerzitet u Zenici čini sve kako bi unaprijedio svoj rad i da smo na ljestvici Webometricsa, koja se bavi rangiranjem svjetskih univerziteta napredovali za 137 mjesta.
  4. Senat Univerziteta u Zenici očekuje od nosioca vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu da prestane sa narušavanjem ugleda ove institucije, te da nam pruže podršku za dalji razvoj jer samo ulaganjem u obrazovanje i kulturu možemo očekivati napredak. Senat Univerziteta u Zenici poziva vlast da stupi u kontakt sa predstavnicima Univerziteta u Zenici i kroz dijalog riješi nedoumice u vezi sa radom Univerziteta u Zenici.

SENAT UNIVERZITETA U ZENICI



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno