Ljudi

Senad Sarajlić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tragedija se nažalost desila. Osobe koje su došle na površinski kop, nisu trebale tu biti, a dodatna nesreća je što se desio i zemljotres. Govoriti je li se to moglo spriječiti nije baš podobno jer rudarstvo je rizična djelatnost – izjavio je Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju EPBiH.

Sarajlić je bio gost u emisiji „Novi dan“ TV N1, a u temi jutra govorilo se o pogibiji četvorice mladića na površinskom kopu rudnika Dubrave kod Živinica. Istražne radnje još traju kako bi se otkrili uzroci te nesreće. Zna se da su bili ilegalno na površinskom kopu rudnika Dubrave, gdje su prikupljali ugalj. Oni su ostali zatrpani kada se na njih obrušila ogromna količina zemlje.

 – Istraga traje. Istražni organi neka urade svoj dio posla i utvrde odgovornosti sa svačije strane. Nastradale osobe su bile tu na svoju odgovornost. Vidjet ćemo jesu li poduzete sve mjere – kazao je Sarajlić odgovarajući na pitanje ko je kriv za tu nesreću.

Na pitanje da li postoje mjere zaštite pri ulasku na kopove, Sarajlić je kazao da postoje table upozorenja, kao i osiguranje, odnosno osobe koje trebaju da spriječe neovlašten ulazak na kop.

Na pitanje kako je moguće da nezaposlene osobe mogu prići površinskom kopu i kako prolaze pored osiguranja, Sarajlić je rekao da ima puno tih „divljih“ puteva za ulazak.

-Poznato je da postoji nelegalni ulazak na kop i policija se svakodnevno informiše o tome. Prije nekoliko mjeseci imali smo i napad na osiguranje i mislim da je jedan od nastradalih krampom nasrnuo na osiguranje – dodao je Sarajlić.

Na pitanje zašto se nije reagovalo na vrijeme, Sarajlić je prokomentarisao da se „reaguje svaki put kada se to desi, ali rudnik nema nadležnosti da sprovodi dalje od prijave“.

– Mi ne znamo ni da li će se sutra nastaviti dešavati ulazak na kop poslije ove nesreće dodao je Sarajlić.

– Rudnik Kreka je samostalno privredno društvo i oni sprovode aktivnosti iz svoje nadležnosti, svaki put oni informišu organe koji su dužni sprovoditi mjere. Pitajte njih šta su poduzeli nakon brojnih pritužbi i prijava – kazao je  Sarajlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno