Naše

SELECTA – tužna priča o maloj firmi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SELECTA – tužna priča o maloj firmi- Ovo maloj nije zbog ocjene veličine firme već tako piše u osnivačkim aktima iz 1995. godine.

Skoro da se još ratovalo kad je pokrenuta priča o osnivanju firme u Zenici sa korištenom polovnom opremom na prvoj lokaciji u Zmajevačkoj cesti na padini Zmajevca, u iznajmljenom prostoru bivše mjesne zajednice. I krenulo se udarnički od nabavke opreme, skupljanja kadrova, učenja, dobijanja poslova i sazrijevanja do rasta firme.

Pošto sam bio njen član u tim početničkim vremenima i dugi niz godina svjedok događaja, nije jednostavno čitati vijesti o stečaju i zatvaranju firme. Malo je tada bilo firmi koje su počele proizvodnju PVC stolarije koje je već uveliko ovladala tržštem u Europi. I uz nedostatak kvalitetne opreme trebalo se boriti i sa predrasudama naših ljudi pa čak i stručnjka – arhitekata i projektanata. Selecta se u startu opredijelila za kvalitetne PVC profile iz Njemačke GEALAN i SALAMANDER, okov WinkHaus, Sigenia, GU, Abus, takođe iz Njemačke jer su ti elementi garantovali kvalitet proizvoda. I ostala je vjerna čitavo vrijeme takvom odabiru, jer je to bio jedan od glavnih aduta njenih proizvoda – kvalitetan materijal.

Tokom vremena je ostvarena saradnja i sa Hoermannom, firmom iz Njemačke koja je proizvodila garažna vrata svih tipova,zatim firmom GEZE takođe iz Njemačke koja je radila automatska klizna vrata za poslovne prostore. Prateći sve trendove u ovoj oblasti SELECTA je bila redovan izlagać na sajmovima ZEPSa, građevinarstva u Sarajevu, sajma PVC proizvođaća u Ninbergu, sajmova po Europi, posjeta srodnim firmama i sl. Proizvodio se čitav asortiman PVC prozora svih oblika i varijanti, ulaznih vrata, rolo sistema ručnih i motornih, kliznih i harmo stijena, zatvaranja balkona te samostalnih objekata tipa kioska kao i izo stakla u raznim varijantama.

Vremenom se osvojila i proizvodnja fasadnih stijena u svim varijantama i materijalima. UZ PVC asortiman firma se opredijelila i za proizvodnju AL bravarije i u početku razvila saradnju sa najboljim proizvođaćem ove bravarije firmom Schuko iz Njemačke a poslije FEALom iz BiH. Ne postoji grad u BiH u kojem se nisu ugrađivali proizvodi SELECTE, zgrada u Zenici ili kuća oko Zenice u kojoj nema njenih proizvoda, a dugo vremena i u izvoznim poslovima po Europi.

Paralelno sa ovakvom proizvodnom ekspanzijom rasla je i opremljenost firme opremom pa se ubrzo krenulo u investiranje u novu halu koja je izgrađena u Pečuju.

Ovakav dinamičan rast svakako uz one pozitivne strane možda krije i klicu početka javljanja problema i uzroka stagnacije. Tempo rada i ugradnje je zaista bio ubitačan i zaposleni u proizvodnji i ugradnji su bili maks. izloženi stalnom presingu u pogledu ispunjenja rokova i proizvodnje i ugradnje. Ovakvo opterećenje je iziskivalo potrebu da ostvarene rezultate prate i primanja radnika i javljaju se prvi odlasci radnika iz firme. Činjenica je da je najmanje pet firmi u Zenici otvoreno nakon odlaska radnika SELECTE koji su se potom redom odlučili samostalno baviti ovom djelatnošću.

Podatak da ni jedna od njih nije prestala sa radom, naprotiv razvijale su se i rasle, pa je to dokaz da problemi u baznoj firmi nisu nastali zbog nedostatka posla ili konkurencije. Uzroci su u kvalitetu upravljanja u firmi, nepoštovanju doprinosa radnika, povećanim apetitima osnivaća firme i međusobnim neusklađivanjem ovih faktora. Prava je šteta što je jedna od rijetkih proizvodnih firmi iz tog vremena došla u situaciju stečaja i zatvaranja proizvodnje jer je SELECTA dugo vremena bila jedan od rijetkih brendova iz Zenice.

Ostaje nada da će se možda javiti neko ko će nastaviti ovu priču sa istim uspjehom koji je ispisala i još malo bivša firma SELECTA – Zenica.

Autor: Zlatan Alibegović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno