Naše

Pogledajte usvojene iznose školarina na Univerzitetu Zenica, sa UNZE predlagali povećanje većine naknada za 100 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona NIJE odobrila povećanje školarina, kao ni drugih naknada na Univerzitetu Zenica, objavio je naš portal prošle sedmice NA OVOM LINKU. Zanimljivo je da je, slučajno ili ne, nekoliko sati nakon što je odbijen prijedlog iz Univerziteta da se većina naknada studentima UDVOSTRUČI, iz ove visokoškolske ustanove po prvi put “progovorio” – ko drugi – ako ne – sindikat i to ne preko javnog oglašavanja, saopćenja, nego preko podobnih medija uz uobičajenu floskulu “saznajemo iz izvora”….

Prosto fascinira činjenica da zaposlenici institucije koja u normalnim društvima treba i jeste predvodnik društvenih promjena, glas i stav generacija koje treba da povedu državu naprijed, oglašavaju se putem “nezvaničnih najava iz provjerneih izvora”, iako se u decenijama iza nas nikad nisu oglasili ni po kojem osnovu, pa ni kad su njihovi članovi morali na sudovima da dobijaju pravo na držanje ispita, napredovanje u karijeri ili da kad su ukazivali na nepotizam, kriminalne radnje i slično.

Univerzitet koji broji više krivičnih istraga nego studijskih odsjeka već godinama medijski nastupa na dva kolosjeka, onaj zdravi koji govori o uspjesima studenata na svjetskim takmičenjima, pobjede, predstavljanje knjiga, udžbenika, pobjede i nove odsjeke, ali i novi izgled pola vijeka oronulih objekata sa jedne strane i onaj drugi, “crni” koji se bavi pravosudnim potezima, istragama, optužnicama, presudama, sudskim naplatama odšteta i vraćanjem na pozicije oštećenih od strane “kolega”.

Zanimljivo je  da se bijela i crna strana UNZE nerijetko preklapaju, čak i terminski, pa svaki pomak naprijed obilježi i korak unazad, uglavnom od istih likova koji UNZE godinama umjesto naprijed, drže u mjestu, pa i vuku nazad, u sivilo kafansko-pijanskog dogovora, atmosferi bližoj tekstu nekog crno-hronikaškog opisa kafanske tuče negdje u zabitima srednje Bosne, nego svijetloj tradiciji zeničkog visokoškolstva.

No, vratimo se na NEprihvaćeni prijedlog cjenovnika i iznenadnu najavu štrajka “zbog malih plaća”. Zanimljivo je da se sindikat UNZE na plaće žali u junu, iako je poznato da se Kolektivni i svi drugi ugovori prave i pišu uoči fiskalne godine, a kad se budžet usvoji NEMOGUĆE je da se diže cijena rada usred godine. To bi, barem akademski građani trebali da znaju, pod uvjetomd a nisu naprečac pozavršavali fakultete i sad tuđu drugu djecu.

Ako pak zanemarimo činjenicu i da se “buna” po prvi put diže 100 dana pred izbore, da dobar dio vlasti na UNZE drže ljudi koji su predmet niza istraga o zloupotrebama novčanih sredstava, da većina “ustanika” istovremeno, iako teleportacija još ne postoji nigdje osim u SF filmovima, predaju na nekoliko fakulteta u više gradova istovremeno, iako…. razlog za bunu su “niže plaće od Sarajeva i Tuzle”, dok se istovremeno pokušava proturiti novi Cjenovnik, kao da će, aman, plaće biti veće ako student upis plati 100 KM umjesto 50 KM. Pa odgovor je jednostavan – Novi Cjenovnik odobrava resorni ministar koji će biti “krivac” i ako usvoji, i ako ne usvoji cjenovnik. Ako ga usvoji, reći će da je “vlast digla cijene”, a ako ga ne usvoji, eto signala profesorima i osoblju da za sve loše okrive – vlast.

A da gospodo, neke od vaših kolega ili predstavnika prestanud a se razbacuju reprezentacijama od više hiljada KM ili da javno objavite kolike su to vaše “mnogo manje plaće od Sarajeva”. Bilo bi zanimljivo, a naš portal će pokušati doći do podataka, kolika je prosječna isplaćena plaća u 2021. ili 2022. za “prosječnog” profesora, isplaćena iz budžeta. Možda razlog i postoji, vjerovatno da je sve pogodila kriza, poskupljenja goriva i sl., ali to zasigurno nije poređenje sa drugim, jer i način na koji se radi u Zenici nije isti.

Nažalost, značajna većina časnih, poštenih i vrijednih profesora, zaposlenika i osoblja na UNZE žrtva je interesno-kriminalne grupice koja, općepoznata je činjenica, godinama za svoje nečasne ciljeve koristi i studente, ali i anonimne krivične prijave. Išlo se do toga da se, uz pomoć kriminalnih elemenata u pravosuđu, pokušaju eliminisati čak i mediji i novinari koji ne misle kao univerzitetsko vođstvo, pa su kreirane prijave koje je zdravi dio pravosuđa vrlo brzo raskrinkao i odbacio.

Istina je jedna, a ona kaže – lijevo je USVOJENI CJENOVNIK koji će plaćati sduneti, a desno ono što je bio prijedlog sa UNZE.. Sve što se se dogodi kasnije, pa i instrumentalizirane najave štrajkova, posljedica je neke druge, uglavnom političke prirode.

Na kraju, donosimo, istine radi, cjelokupnu integralnu odluku Vlade, kao i Prijedlog UNZE. Crno, na bijelom.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno