Ljudi

Sejo i njegov hobi…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Postoji ulica u Zenici gdje se mogu sresti vrlo interesantni Zeničani. Nekadašnja najduža ulica u Zenici, gdje joj je početak bio od Šestića Hana pa sve do Drvenog mosta, zadržala je svoju toplinu i privlačnost. Bez obzira što nije najprometnija, u njoj se mogu sresti različiti prodavači koji nude sve i svašta.

Prodavači su raja iz Zenice, a prodaju se uglavnom knjige, po koja umjetnička figura, ili pak slika, bilo umjetnička, bilo obična reprodukcija. Raja iz Zenice je posebna priča a i priče ako se nađeš u njihovom društvu su posebne. Oni koji prodaju knjige, te knjige su sigurno pročitali, tako je i sa slikama ili pak sa figurama. Napisani stihovi se vade na komadićima papira, neko ima i blok sa pjesmama, a neko i napamet recituje. Sjećanje za sjećanjem izvire iz govornika, slušaoci dopunjuju priče, stihove…

-U Zenici gradu ljudi piju, puše i gube svaku nadu…u Zenici gradu…Osmjesi na licima…i eto Seje. Nosi ,,mozaik” kako naziva svoj veliki pano sa zalijepljenim slikama, stihovima, tekstovima.- Evo, kaže da vidite moj hobi. Stavi pano na haubu parkirane Škode i pođe objašnjavat.

-Evo ovo je Čelik i moj Grad Zenica. Na panou mnogo Zeničana, najviše Čelikovih igrača, političara iz prošlog vremena koji su dali nešto Zenici, ulica, stadiona. Prisutni pođoše nabrajat najbolji sastav Čelika po njima.

Spomenu se Mujkić Midhat, neko reče da su ga zvali Medo, Radulović, Peleš, sudija Jakše, Mlađo milicioner. Mnogo tema se otvori, za roman i previše. Pozitivna atmosfera ovlada prisutnima, takmičarski duh preovlada ko je i kad bio skim sa panoa. Sejo radostan što je prisutna raja zainteresovana, savjeti Seji da nastavi svoj hobi za koji kaže da je selotejp skup, ali da mu nije žao jer ostavlja nešto zapisano, fotografisano svome gradu, svojoj Zenici.

E pa Sejo svaka ti čast, tvoj doprinos je veliki iako je selotejp skup a penzija mala..Neko od prisutnih reče, I moja je hiljada , al’ samo nek’ je redovna…Smijeh…, zenički duh pobijedi…i svako svojim putem na sve četiri strane…

autor: Ibrahim Emić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno