Ljudi

FOTO: promocija Monografije – Juraj Neidhardt – arhitekt, urbanist, teoretičar, pedagog, publicist

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prepunom Amfiteatru Politehničkog fakulteta, održana promocija Monografije “Juraj Neidhardt: arhitekt, urbanist, teoretičar, pedagog, publicist” autora Ibrahima Krzovića i Tomislava Premerla, u izdanju Akademija nauke i umjetnosti BiH.

Promotori monografije su bili:
– Prof.dr. Ibrahim Krzović, dipl.ing.arh.
– Amir Vuk Zec, dipl.ing.arh.
– Doc.dr. Vedad Islambegović, dipl.ing.arh.

koji su sa posebnim uspomenama vratili sjećanje na ovog velikog profesora koji je ostavio duboki trag i u samoj arihtekturi Zenice. Posebnu čest nam je ukazala i kćerka pokojnog profesora Tatjana Neidhardt, koja nam je prenijela nekoliko anegdota koje su pokazale istinsku zaljubljenost profesore Juraja u svoju profesiju.

Zahvaljujemo se promotorima kao i svima koji su došli da odaju počast jednom bh velikanu.

Juraj Neidhardt (1901–1979) bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, arhitekt i urbanist, sintetičar tradicionalnih elemenata i savremenih dostignuća građevinarstva i arhitekture Bosne i Hercegovine. Oblikovao je radničke kuće, od čije dispozicije, opreme i okoliša je očekivao da utemelji kulturu stanovanja jedne cijele generacije prema sloganu da ljudi grade kuće – a kuće grade ljude. Bio je autor prvog Generalnog urbanističkog plana u historiji Zenice 1955. godine. (Hvala na fotografijama i informaciji dekanu Politehničkog fakulteta UNZE Sabahudinu Jašareviću)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno