Zenica

Sedmica turske kuhinje: U Zenici predstavljena turska tradicionalna jela (FOTO)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja R. Turske organizovala dvodnevnu radionicu turske kuhinje u Mješovitoj srednjoj školi u Zenici.

Radionica je organizovana u okviru Sedmice turske kuhinje, koja se već treću godinu zaredom obilježava širom svijeta između 21. i 27. maja sa ciljem globalne promocije raznovrsne i bogate turske kuhinje.

Radionici turske kuhinje u Zenici je prisustvovalo 28 učenika i 5 profesora Mješovite srednje škole. Radionica je održana u profesionalnoj kuhinji – kabinetu za praktičnu nastavu za smjer kuhar u Mješovitoj srednjoj školi Zenica, a koju je 2023. godine opremila TIKA.

Gosti predavači iz Izmira su učesnicima predstavili sljedeća jela: Topkapi piletina specifična za regiju Afjon, puding od smokvi (egejska regija), Korpie od artičoke u maslinovom ulju (Izmir), Hukus (Hataj), punjene ćufte i gavurdagi salata (Gaziantep).

Tokom programa je dogovoren nastavak saradnje između Mješovite srednje škole u Zenici i Srednje stručne i tehničke škole Konak Alsancak Nevvar Salih İşgören iz Izmira.

Na kraju dvodnevne obuke učesnicima su uručeni certifikati, a već narednog dana će biti održana i radionica u Sarajevu u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u kabinetu kuhinje praktične nastave za djecu sa teškoćama u razvoju koji je nedavno opremila TIKA.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno