Sudske klupe

Sead Žilo uskoro pred sudom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sead Žilo uskoro pred sudom- Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Seada Žile, direktora firme „Windsor group“ iz Zavidovića. Njega Tužilaštvo tereti da je od aprila 2019. do oktobra 2020. godine prevario najmanje devetero ljudi i firmi za 153.000 KM u novcu, robi i uslugama. Općinski sud u Tuzli je potvrdio optužnicu pa bi uskoro trebalo početi suđenje.

Žilo je žrtve svojih prevara pronalazio putem internet-oglasa na kojima je nudio prodaju CNC i drugih radnih mašina. Obećavao je isporuku robe, potpisivao ugovore i naplaćivao ugovorene poslove, ali nije isporučivao robu niti plaćao naručene usluge.

U optužnici je navedeno da je Žilo kao zastupnik firme „Windsor group“, dajući lažna obećanja, navodio ove ljude da sa njim dogovaraju poslove da bi ih na kraju prevario.

Žilo je na sličan način prevario sve oštećene – uzimao im je novac za obećanu robu pa nestajao uz izgovore da je zauzet, da je na putovanju u inostranstvu ili da ima smrtni slučaj u porodici. Nekima od njih je preko telefona slao ispunjene naloge za uplate koje nikada nije izvršio.

Sead Žilo je uhapšen i čeka suđenje u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Tuzli. Kantonalno tužilaštvo će od Suda zatražiti da Žili zabrani rukovođenje firmama pet godina nakon pravosnažnosti presude.

Centar za istraživačko novinarstvo je krajem decembra prošle godine objavio priču o višestruko osuđivanom Seadu Žili koji zbog prevara i utaja ima najmanje osam presuda u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Oštetio je pojedince i firme za nešto više od 260.000 KM, uglavnom im nudeći usluge i robu koju nikada nije isporučio.

Zbog četiri presude je bio tri i po godine u zatvoru. Dvaput je kažnjen uvjetno i protjerivanjem iz Hrvatske, dok je dvije kazne od šest i dvanaest mjeseci zatvora, koje su mu izrečene 2019. godine, mijenjao za novčanu kaznu od 54.500 KM.

Otkupljenu slobodu je iskoristio za nove prevare zbog kojih sada čeka novo suđenje.

Autor: cin.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno