Politika

SDP Zenica o grijanju grada

Grijanje u Zenici
Grijanje u Zenici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pred nama je još jedna neizvjesna sezona grijanja. Stari kotlovi putem kojih se grije grad Zenica su na izdisaju i više nije vijest kada grijanja nema nego kada ga ima. Zahvaljujući potpuno pogrešnoj politici gradske uprave grad Zenica je doveden u veoma nezavidnu situaciju, situaciju iz koje nema brzog izlaza. Izgradnja nove termoelektrane na plin nije ni počela a iz Arcellor Mittala nas već upozoravaju da od 2016. godine neće biti u mogućnosti da griju grad Zenicu ni ovako kako to sada čine.
I pored brojnih pokazatelja koji ukazuju da projekat nove termoelektrane nije ni izvodiv ni isplativ, gradska uprava ne želi da od njega odustane. Umjesto da stanu i priznaju da su pogriješili, oni angažuju druge da umjesto njih uvjeravaju građane da je taj projekat jedini i najbolji.
Potvrdu te tvrdnje smo imali prije nekoliko dana kada je jedan ekonomski ekspert svima nama pojasnio kako je projekat Termoelektrane i toplane na prirodni plin odličan projekat koji će riješiti dva naša najveća problema: grijanje grada i zagađenje zraka. Po njemu, sa ekonomskog stanovišta, je taj projekat opravdana investicija koja će svake godine čak donositi i profit. To bi bilo odlično kada bi bilo istinito. A bilo bi istinito kada bi cijena prirodnog gasa bila duplo manja nego što je sada. Našim građanima skrećemo pažnju na to da bi, prema sadašnjim cijenama prirodnog plina sa jedne i projektom definisanim cijenama grijanja i električne energije sa druge strane, kompanija KTG Zenica poslovala sa godišnjim gubitkom od preko 200 miliona KM. A sve to uz uslov da plina uopšte bude.
Građane više ne interesuje ni da li će biti plina za tu toplanu ni koliko će on koštati. Građane samo interesuje hoće li grijanja biti. Nažalost, više neće nego što hoće i napokon se mora reči ko je krivac za to. Niko drugi nego višegodišnja, bolje reči decenijska, vladavina Stranke demokratske akcije.
Ovakav razvoj situacije kao da odgovara JP Grijanje koje se tokom zadnjih godina izborilo za percepciju da nije njihova krivica što grijanja nema. Direktor JP Grijanje koristi svaku priliku, pa i govornicu gradskog vijeća, da naglasi da su oni samo distributeri toplotne energije i da ne snose niti mrvicu krivice za trenutnu situaciju. Ali to ih ne sprječava da zabrane korisnicima njihovih usluga da se isključe sa mreže daljinskog grijanja, iako ne mogu garantovati da će grijanja biti. Građani koji su vjerovali da će JP Grijanje zajedno sa gradskom upravom obezbijediti sigurno i kvalitetno grijanje sada se ne mogu isključiti sa mreže jer nisu na vrijeme podnijeli zahtjev.
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine Zenica zahtjeva da gradska uprava napokon na stol stavi sve karte i građane bez imalo rezerve upozna sa stvarnim stanjem projekta nove toplane i sa svim što se nudi kao alternativa tom projektu. Do sada smo u više navrata putem svojih vijećnika, saopštenja za javnost i press konferencija tražili i pozivali na odgovornost one koji su nas doveli u ovu situaciju, pri tome nudeći rješenja za njeno prevazilaženje. Iako to do sada nije donijelo željene rezultate, od te prakse nećemo odustati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno