Politika

Reforma ustava ZDK

Javna tribina
Javna tribina
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji koalicija organizacija civilnog društva „Jednakost“ u suradnji sa Ambasadom Holandije u Bosni i Hercegovini sinoć je održana javna tribina pod nazivom „Ustav Zeničko-dobojskog kantona: dijalog o reformi kantonalnih ustava i uklanjanju diskriminacije.“ Cilj projekta koji podržava Ambasada Holandije u Bosni i Hercegovini je otklanjanje diskriminacije iz Ustava Federacije BiH i kantonalnih ustava.

Draženka Subašić, predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona je bila panelistica na tribini i ovom prilikom je rekla da u Ustavu Zeničko-dobojskog kantona postoji diskriminacija i da svi građani u njemu nisu jednaki, jer oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstutivna naroda ne mogu biti birani na određene pozicije, a nemaju ni iste mehanizme za zaštitu svojih interesa.

Koalicija Jednakost je u pripremi ove tribine izvršila i analizu Ustava Zeničko-dobojskog kantona i pripremila formu amandmana na Ustav koji bi omogućili i onim građanima koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda da formiraju svoj klub u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, da u njoj mogu biti birani na mjesto presjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg i da imaju mogućnost zaštite vitalnih interesa, kao što je to u Ustavu omogućeno konstitutivnim narodima. Učešće na tribini su uzeli i poslanici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Lejla Imamović i Samir Lemeš.

Stručna služba Skupštine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno